ГЕРБ-СДС внесе в парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

ГЕРБ-СДС внесе в парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

ГЕРБ-СДС внесе официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка, става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е било внесено вчера от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предава БТА. 

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз.

Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ