Прокуратурата и МВР правят общо звено за борба с дрогата, трафика на хора и незаконната миграция

Прокуратурата и МВР правят общо звено за борба с дрогата, трафика на хора и незаконната миграция

Прокуратурата и МВР правят общо звено за борба с дрогата, трафика на хора и незаконната миграция

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на ново специализирано междуведомствено звено.

Неговата цел е да подпомага разследването по досъдебни производства, образуването на преписки, събирането и анализа на информация за организирани престъпни групи и лица, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, трафик на хора и на незаконната миграция, съобщи прокуратурата на сайта си.

В специализираното звено участват прокурори от Върховна касационна прокуратура, ръководни служители от ГД „Национална полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Те ще извършват мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства с цел своевременното им приключване.

С оглед превенция срещу разпространението на наркотици, със съдействието на Министерство на образованието и науката, ще се организират разяснителни дискусии, срещи и обучения с ученици, учители, родители и представители на охранителни фирми, отговарящи за сигурността в учебните заведения, за вредните последици от употребата на наркотични вещества и тенденциите при тяхното разпространение. Участниците в образователните сесии ще бъдат запознавани и с предвидената наказателна отговорност и санкциите, съгласно действащото законодателство.

Междуведомственото звено ще представя нсеки месец доклад на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи за извършената работа, като целта е изготвянето на оценка на наличните данни, осъществяването на мониторинг и подобряване ефективността на работата на прокуратурата и МВР.

Резултатите от дейността на звеното по противодействие на организирани престъпни групи и лица, занимаващи се с разпространението на наркотични вещества, трафик на хора и незаконна миграция, ще бъдат представяни редовно на обществеността.

Контролът по ръководството и координацията на съвместното звено са възложени на заместник главния прокурор при ВКП и на главния секретар на МВР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ