България

Политика

|

Общество

|

Изведоха от Судан всички българи, поискали евакуация

Изведоха от Судан всички българи, поискали евакуация

Изведоха от Судан всички българи, поискали евакуация

Успешно приключи евакуацията на всички 34-ма български граждани, поискали да напуснат Судан. Те са изведени от страната по суша и със самолети на партниращите държави на България. Това съобщиха на брифинг министърът на външните работи Николай Милков и Таня Димитрова, директор на дирекция "Ситуационен център" във ведомството.  

Общо 37 души са поискали съдействие от българските власти да бъдат изведени от страната, но впоследствие трима са се отказали, съобщи Таня Димитрова.

От общо 34 души евакуирани от Судан трима души са се прибрали у нас, а двама се очаква да пристигнат в петък. Шестима са били транспортирани до Франкфурт, четирима - до Джибути, трима - в Саудитска Арабия, а 16 - в Египет. 

Евакуациите са извършени по суша и със самолети на партниращите държави на България. Под внимание е било взето конкретното място, на което се намираха сънародниците ни, обстановката на сигурност и най-целесъобразният маршрут за евакуация. При необходимост лицата бяха пренасочвани към по-безопасни пътища, обясниха от външното ни министерство. 

Пристигащите българи от Судан ще бъдат прегледани в клиниката по инфекциозни болести на ВМА. Причината за това от МВнР обясняват с влошената хигиенно-епидемиологичната обстановка в Судан и това, че една от враждуващите групи контрол над Националната лаборатория за обществено здраве в Хартум, в която се съхраняват опасни патогени. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Apple представи първите си очила за смесена реалност
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици