Зеленски: Благодарим, че сте от светлата страна на историята!

Зеленски: Благодарим, че сте от светлата страна на историята!

"Благодарни сме на България, че сте от светлата страна на историята, особено в отбранителното сътрудничество. Обкръжението на руския се стеснява и той ще става все по-слаб. Амбициите на руския режим няма да се оправдаят" – това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на дискусия пред посланици, политици и представители на гражданското общество. Срещата се провежда в Националния исторически музей, а домакини са премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Според обявената предварително програма от пресцентъра на Министерски съвет това е последното официално събитие от еднодневната визита на Зеленски в България.

"Повече от 140 хиляди души са получили защита в България и аз съм много благодарен за това", отбеляза Зеленски.

"Успяхме съществено да намалим мащаба на тази война благодарение на оръжията, които получаваме. Близо 1900 градове и села са вече освободени", посочи още той. 

По думите му вратите на НАТО са отворени за Украйна, като страната избира бъдещето си без външна принуда. "Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Този режим трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката, за да спечелят всички европейци", посочи Зеленски. 

И допълни, че не е съгласен с част от българските политици. "Не войната предизвиква енергийни и продоволствени дефицити. Това е част от тяхната операция да предизвикат изкуствен глад", каза той.

"Днес президентът изказа мнението си относно военната помощ за Украйна, във всички други аспекти имахме пълно единогласие. Що се отнася за помощта за отбраната на Украйна, имаме различни виждания", отбеляза Зеленски.

"Сегашният руски режим е последният поробител в Европа, той трябва да загуби. Моля ви, помнете единството, то е много важно, каза Зеленски. Съвременната Европа не може да си позволи вътрешно разединение. Вече България има редовно правителство, пожелавам му единство. Украйна ще ви подкрепя винаги, ще ви бъде благодарна за помощта.", каза още Зеленски преди да завърши със "Слава на Украйна!"

"Днес този мир изглежда далечна и трудна цел. "Всички сме израснали от детство с думите "Свобода или смърт", няма по-ярък символ от този девиз", заяво в кратка откриваща реч премиерът, акад. Денков.   

Последователната подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна се обуславя от нашия устойчив, морален компас, заложен в ценностната основа на всяко демократично общество, каза от своя страна по време на срещата-дискусия външният министър Мария Габриел, цитирана от БТА

Тя подчерта, че посещението на Зеленски е много силно послание не само за двустранните отношения между България и Украйна, но и за Европа и за целия свят. „Благодарение на вас, господин президент, на украинския народ, ние днес повече от всякога изпълваме със съдържание думата демократични ценности – свобода, равенство, уважение. Вие ни показвате всеки ден, че ние не трябва да приемаме за даденост, а да го отстояваме и като право на избор“, каза още Мария Габриел. „Демократичните ценности, международното право, моралните устои следва да бъдат стожери във всичките ни усилия Украйна да победи. И, уповавайки се на тези ценности, не бива да позволяваме на продължителността на войната да ни лиши от чувствителност и запазването на подкрепата“, обобщи категорично тя.

По-рано днес Зеленски е имал среща и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която са участвали Мария Габриел, лидерът на СДС Румен Христов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова, стана ясно от пост във Фейсбук на Борисов.

„Бъдещето на Украйна, нейната сигурност и европейската сигурност са в НАТО и Европейския съюз. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на целия регион. Подчертах, че като партия с категоричен евроатлантически профил, ГЕРБ ще продължи да подкрепя Украйна в борбата с руската агресия и сме изцяло солидарни с болката на украинския народ”, обясни Борисов във Facebook.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ