Астрономи откриха девета планета в Слънчевата система

Астрономи откриха девета планета в Слънчевата система

Астрономи откриха девета планета в Слънчевата система

Астрономи от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена откриха неизвестна досега планета в Слънчевата система.

Тя е отвъд орбитата на Плутон и е с размерите на Нептун, който има 10 пъти по-голяма маса от Земята, съобщава „Сайънс нюз“.

Двамата откриватели Майк Браун и Константин Батигин са установили, че планетата се завърта около Слънцето по удължена орбита и в наклонена спрямо земната орбита плоскост за период от 15 хил. години. Химическият й състав е подобен на газовите гиганти Уран и Нептун. Астрономите смятат, че преди 4,5 млрд. години обектът е бил изхвърлен от протопланетния диск близо до Слънцето.

Най-близкото разстояние между Слънцето и „планетата Хикс“ е равна на 200 астрономически единици – 7 пъти повече от разстоянието между Нептун и Слънцето.  Максималното й отдалечаване е на 600 до 1200 астрономически единици, което извежда орбитата й зад пределите на Пояса на Кайпер, където е Плутон.

Астрономите са открили новата планета при анализ на данните за гравитационното й влияние върху отдалечени малки небесни тела. Хипотезата може да бъде проверена едва когато учените успеят да наблюдават планетата с телескоп. Планират да направят това в японската обсерватория „Субару“ на Хаваите.

Потвърждението за съществуването на планетата ще отнеме 5 години. Тя може да стане деветата планета в Слънчевата система. Вероятността за грешка на теорията се оценява на 0,007%.

Търсенето на „планетата Хикс“ в Слънчевата система е довело до откриването на Нептун през 1864 г. и Плутон през 1930 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ