Гледна точка

Членството на Украйна в НАТО може да предотврати ядрена катастрофа*

Членството на Украйна в НАТО може да предотврати ядрена катастрофа*

Членството на Украйна в НАТО може да предотврати ядрена катастрофа*

Русия се разпада, както военно, така и политически. След успешна контраофанзива в североизточната част, Украйна вече записва победи в югоизточната част, освобождавайки Лиман и множество градове в района на Херсон.

Общият брой на освободените украински населени места вече е 1534. Междувременно повече от 700 000 души са напуснали Русия след обявяването на "частичната мобилизация" на Владимир Путин. Русия официално призна загубата на стратегическата инициатива, като бивши пропутински военни блогъри се обърнаха срещу Кремъл и критикуваха руските власти за некадърността им.

Аз съм въодушевена и едновременно с това притеснена. Моята радост идва от това, че виждам злото победено. Безпокойството ми е причинено от това, че знам, че Путин няма да се предаде лесно и все още държи силна карта – тактически ядрен удар.

Заплахата от тактическа ядрена атака

За разлика от по-големите междуконтинентални балистични ракети, предназначени да унищожават цели градове, някои тактически ядрени оръжия са специално разработени за бойното поле. Техният еквивалент може да достигне до 50 килотона, но също и до 0,1 килотона. Това ги прави сравними с двете бомби, пуснати от САЩ над Хирошима и Нагасаки (съответно 15 килотона и 20 килотона).

Между 70 000 и 80 000 души бяха убити от експлозията в Хирошима и 35 000 до 40 000 души – в Нагасаки, който е един от най-хълмистите градове в Япония и това спаси много от жителите му. Още 130 000 души в двата града бяха ранени. Според различни оценки Русия разполага с между 1000 и 2000 тактически ядрени бойни глави.

Русия може да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна, особено срещу град като Лвов. И Киев – сърцето на Украйна – и Лвов – звездата на Запада на Украйна – не бяха особено засегнати от войната. И двата града обаче бяха обстрелвани с ракети и са в обсега на Русия. Решението да бъдат оставени относително невредими очевидно е по-скоро политическо, отколкото военно.

По-малко съм загрижен за риска от атака срещу Киев. Като се има предвид значението му като люлка на източноправославното християнство и център на княжество Киевска Рус (с което Москва обича да претендира за исторически връзки), унищожаването на Киев би довело до разрив на Путин дори с най-близките му поддръжници.

Лвов обаче е друга история. В Русия исторически тя е представяна като основата на украинския национализъм и един от ключовите центрове за доставка на хуманитарна и военна помощ, която Украйна получава от Запада. Това прави Лвов висока политическа и военна цел. Атаката може да бъде последният удар на Путин и неговият начин да всее страх както в Русия, така и по света.

Може ли да се избегне ядреното изнудване на Русия?

Има един логичен вариант – Украйна да бъде приета възможно най-скоро в НАТО. Присъединяването към Алианса ще разшири отбранителния чадър на Запада върху страната, като същевременно (донякъде погрешно) ще даде изход на Путин.

Путин не може да приеме идеята да бъде победен от Украйна, която той отдавна описва като провалена държава. Това би означавало както загуба на престиж, така и загуба на контрол – а позицията му в Кремъл не е толкова сигурна, колкото някои може би си мислят. В момента той е твърде оспорван лидер, както „партията на мира“, която осъждат санкциите, така и от „партията на войната“, която осъжда провала му в Украйна.

Решението на Путин да проведе фалшиви референдуми в четири окупирани украински територии, както и неотдавнашните въздушни удари срещу Украйна, извършени от руските стратегически бомбардировачи, разположени в Беларус, са резултат от нарастващото влияние на „партията на войната“. Ако Русия продължи да губи във военно отношение в Украйна – а това ще стане – „партията на войната“ може да накара Путин да предприеме действия, от които дори той не би бил доволен.

Да бъдеш победен от „могъщ“ враг като НАТО е различна история. Има много по-малко унижение в такова поражение – и много по-голям шанс за личното оцеляване на Путин. Ако Украйна стане член на НАТО, тогава, вместо да се изправи срещу една „неуспешна държава“, Русия ще се изправи срещу Алианса в неговата цялост.

При този сценарий Путин може да заповяда изтеглянето на руските войски от цяла Украйна, включително Крим, след което да укрепи ръката на „партията на мира“ и да върне света от ръба на ядреното унищожение.

НАТО може дори да не се наложи да стъпи в Украйна. При достатъчна подкрепа украинците ще си свършат работата.

* Гледната точка, която Мениджър Нюз препечатва от Kyiv Post, е на д-р Марианна Козинцева, глобален макро стратег и финтех предприемач. Работила е в Morgan Stanley, JP Morgan, Bear Stearns, Световната банка и RAND Corporation. Сега тя е гост-преподавател в SKB Institute for Financial Economics, Singapore Management University.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Apple представи първите си очила за смесена реалност