Семейство оцеляло по чудо в авиокатастрофата в Тайван

Един затрогващ разказ за оцеляване по чудо започна да се разпространява след като телевизионен репортаж в тайванската столица Тайпе показа как баща е прегърнал здраво оцелелия си малък син, докато ги издърпва на брега спасителна лодка след авиокатастрофата край града, при която самолет се разби в река.

Бащата и детето, заедно с майката, са били сред пасажерите на борда на катастрофиралия самолет, където се возиха 58 пътници. Семейството си разменило местата в самолета "заради предчувствие" и това спасило живота му, разказва Business Insider, цитирайки United Daily News и международни медии. 

"Семейството първо е седнало на много повредени седалки в лявата страна на самолета, но бащата Лин Минг-уей се почувствал неудобно след като чул силни шумове при излитането и поискала местата им да бъдат сменени", твърди репортаж, цитирайки Дай Би-чин, приятел на семейството, който го посетил в болница. Новите места поставили хората близо до пукнатина в корпуса на самолета, която се появила впоследствие. През нея Лин успял да издърпа съпругата си и да я спаси. Освен това съживил сина си, който намерил във водата посинял и безжизнен. 

Тайванската Служба за гражданска авиация забрани полетите на общо 22 самолета 22 ATR на два тайвански авиопревозвача и започна проверки за изправност. Падналият самолет е изпълнявал вътрешен полет от Тайпе към Кинмен. Това е втората фатална авиокатастрофа на компанията TransAsia. 48 души загинаха през юли при неин полет. 

60 водолази претърсват мястото, където самолетът е паднал. 20 спасителни лодки издирват оцелели или тела на загинали в реката. Отчаяният екипаж на машината е изпращал съобщение "Мейдей! Мейдей! Пожар в двигателя!", докато самолетът се е наклонил в небето, според запис, за който се твърди, че е последното съобщение, излъчено от пилотската кабина до контролната кула, излъчен по местна телевизия. 

Междувременно авиационни експерти обявиха загиналия пилот за герой, заради умението му да маневрира при отклонението от летателния път и внезапното му решение да насочи самолета към реката. По този начин той е избегнал сблъсъка с високи сгради в Тайпе и гъсто населени райони, при който е щяло да има много повече жертви. "Съдейки от летателния път, пилотът е отклонил машината и е отпитал да избегне препятствията. Той явно е направил съзнателно усилие да избегне повече ненужни жертви, като се е насочил към реката. Това е било изключително смело решение", коментира хонконгският анализатор Даниел Цанг, цитиран от АФП. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ