Еврокомисар повежда битка за въвеждане на общи данъци в ЕС

Еврокомисар повежда битка за въвеждане на общи данъци в ЕС

Еврокомисар повежда битка за въвеждане на общи данъци в ЕС

Еврокомисарят по бюджетните въпроси Януш Левандовски се кани да направи революционно предложение на страните членки в ЕС през септември – ЕС да започне да събира собствени данъци. Намерението на Левандовски беше огласено от Financial Times Deutschland.

Сега бюджетът на общността се формира от суми за членство, превеждани директно от правителствата. Таксите са определен процент от ДДС и БВП във всяка държава.

Левандовски обаче смята да предложи постъпленията от данъци върху въздушния транспорт и върху финансовите трансакции да се вливат директно в бюджета на ЕС.

Той ще прокара и идеята на официален Брюскел приходите от търговете с права за въглеродни емисии, също да отиват в хазната на общността. С въвеждането на собствени данъци бюджетът на ЕС ще може да си осигури финансова независимост от отделните страни-членки, аргументира се Левандовски.

Анализатори отсега прогнозират, че намеренията на Левандовски ще провокират доста спорове, тъй като повечето страни-членки принципно са против въвеждането на общоевропейски данък.

Бюджетният евкомисар обаче е подготвил силен коз като ще наблегне на мотива, че това е в интерес на мерките за бюджетни икономии в отделните държави. „Много страни искат да бъдат облекчени. Това дава повод да се мисли за собствени постъпления, които не зависят от финансовите министри.

"Ако ЕС има повече свои приходи, паричните преводи от националните бюджети могат да спаднат. Чувам от много столици, включително някои важни като Берлин, че на драго сърце ще намалят приноса си", казва Левандовски.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ