ЕК ще стимулира финансирането на социално-отговорното предприемачество

ЕК ще стимулира финансирането на социално-отговорното предприемачество

ЕК ще стимулира финансирането на социално-отговорното предприемачество

Европейската комисия ще стимулира финансирането на социално-отговорното предприемачество, поставяйки основата на стабилен европейски пазар за фондовете за социално отговорно инвестиране. С предложение от днес за специален регламент тя въвежда ново означение „Европейски фондове за социално отговорно предприемачество“, така че инвеститорите да могат лесно да разпознаят фондовете, които инвестират в европейски социално отговорни предприятия.

Социално отговорни са тези предприятия, които имат положително социално въздействие и в корпоративните си цели включват и социални елементи, не само увеличаване на печалбата. Секторът се разраства и вече съставлява 10% от всички европейски предприятия, като в него са наети над 11 милиона лица. Въпреки че тези предприятия често получават публична подкрепа, ключов фактор за развитието им са частните капиталовложения, които идват чрез фондове за социално отговорно инвестиране. Такива специализирани инвестиционни фондове са обаче, от една страна, редки или с недостатъчно значителни ресурси. От друга страна, трансграничното инвестиране в такива фондове е прекомерно усложнено и скъпо струващо.

С днешното предложение за регламент, Европейската комисията поставя основата на стабилен европейски пазар за фондовете за социално отговорно инвестиране.

Подходът е прост: след удовлетворяването на посочените в предложението изисквания, управляващите фондовете за социално отговорно инвестиране ще могат да изведат своите фондове на пазара в цяла Европа. Фонд, който желае да получи това означение, трябва да докаже, че 70% от инвестирания в него капитал се влага в подкрепа на социално отговорни предприятия. Ясна и реална информация за тези капиталовложения ще бъде достъпна за инвеститорите в резултат на единни правила за оповестяване.
„Социално отговорното предприемачество съответства точно на вида интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж и иновации, които са от такова голямо значение днес за европейската икономика. Новите ни мерки ще подпомогнат изграждането на подобна стопанска дейност в Европа, като ще гарантират получаването на необходимата за развиването на дейността им финансова подкрепа, което е особено важно в настоящия кризисен момент”, заяви комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние.

Ключови елементи на предложението може да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ