Цените на газа в Европа удариха рекорд

Цените на газа в Европа удариха рекорд

Цените на газа в Европа удариха рекорд

Цените на фючърсите на газа с доставка през септември достигнаха рекорд по време на днешната търговска сесия - за първи път от 10 март цената се покачи до 1774,6 долара за хиляда кубически метра, сочат данните на лондонската борса ICE.

Ръстът спрямо нивото на затваряне на предходната борсова сесия възлиза на 7,4 на сто. Последва леко понижаване до 1766 долара за 1000 кубически метра.

Поскъпването идва на фона на планирана за 5 юли стачка на служители от нефтената и газовата индустрия в Норвегия, съобщава Bloomberg.
Акцията ще доведе до преустановяване на 13 на сто от общите доставки за страната. Норвежката асоциация на работодателите в петролно-газовата индустрия отбеляза, че поради стачката на работниците в Equinor тази нощ ще се наложи да бъде спряна работата на три платформи на континенталния шелф на Северно море.

В края на юни Норвегия и Европейският съюз се договориха да засилят енергийното сътрудничество - страната обеща да увеличи доставките на газ за региона. Според норвежкото министерство на петрола и енергетиката  страната е най-големият производител на петрол и газ в Европа, което прави ролята й в енергийната сигурност на региона особено важна. Компаниите на норвежкия континентален шелф работят с много голям капацитет, като доставките на газ се очаква да се увеличат с около 100 тераватчаса в сравнение с миналата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ