Цените на петрола се повишиха на фона на ограниченото предлагане

Цените на петрола се повишиха на фона на ограниченото предлагане

Цените на петрола се повишиха на фона на ограниченото предлагане

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник на фона на ограниченото предлагане, изострено от политическите вълнения в Либия и санкциите срещу Русия, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,52 долара, или 0,47%, до 112,2 долара за барел, докато цената на американския лев суров петрол WTI се повиши с 0,46 долара, или 0,42%, до 108,9 долара за барел. И двата сорта поевтиняха с около 3% в четвъртък. Двата сорта поскъпнаха с над 2% в петък.

„Страховете от рецесията са основният мечи фактор, който ограничи скока в цените на петрола. Покачващите се лихви и спадът в потребителското доверие повлияха на перспективите за търсенето на гориво, докато данните показват, че капацитетът на петролните рафинерии в САЩ се е подобрил“, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

„В допълнение, силният долар също потиска широките пазари на суровини, включително цените на суровия петрол“, добавя тя.

Потребителските нагласи в САЩ паднаха до рекордно ниско ниво през юни въпреки незначителното подобрение на перспективите за инфлацията, след като Федералният резерв заяви, че ангажиментът му за ограничаване на инфлацията е „безусловен“, подсилвайки опасенията от агресивно повишение на лихвите.

Добивът от 10-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през юни е спаднал със 100 хил. барела на ден до 28,52 милиона барела на ден, въпреки обещаното увеличение от 275 хил. барела на ден, показва проучване на Ройтерс.

Спадовете в Нигерия и Либия компенсират увеличенията от Саудитска Арабия и други големи производители, като Либия е изправена пред по-нататъшно прекъсване на доставките поради ескалиращи политически вълнения, което прави вероятността ОПЕК да изпълни своите наскоро увеличени производствени квоти още по-малка, посочиха в бележка анализатори на ANZ Research.

Износът на Либия е спаднал до между 365 хил. барела на ден и 409 хил. барела на ден, като вече е с около 865 хил. барела на ден в сравнение с нормалните нива, каза миналата седмица National Oil Corp.

В допълнителен удар за доставките, планираната стачка на норвежки петролни и газови работници тази седмица може да намали добива на петрол и кондензат в страната със 130 хил. барела на ден.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ