Moody`s очаква цените на електроенергията в Европа да останат високи в средносрочен план

Moody`s очаква цените на електроенергията в Европа да останат високи в средносрочен план

Moody`s очаква цените на електроенергията в Европа да останат високи в средносрочен план

Цените на електроенергията в Европа вероятно ще останат високи в средносрочен план. Това се посочва в доклад на Moody's Investors Service, цитиран от Ройтерс.

От Moody’s посочват технически проблеми във френските атомни централи, ниски нива на реките след засушавания и рискове за доставките на газ като основните причини за тази тендениця.

„Очакваме цените на електроенергията на едро да останат на исторически високи нива в средносрочен план, макар и с подчертани разлики между страните“, се казва в доклада.

„Това е въпреки нашите очаквания за по-ниско търсене на електроенергия през 2022-23 г. поради унищожаването на промишленото търсене, само по себе си предизвикано от високите цени на енергията, и доброволните мерки за пестене на енергия“, добавят от агенцията.

Цените на електроенергията в Германия за година напред достигнаха 329 евро за мегаватчас във вторник, което е спад с две трети от рекордния връх през август от 1050 евро, но все пак почти четири пъти над нивото от 87 евро преди година, сочат данните на Refinitiv Eikon.

Във Франция средните цени на електроенергията са с 23% по-високи спрямо германския еталон от януари 2022 г. поради проблемите в ядрените централи на оператора EDF, се казва в доклада.

Увеличените прекъсвания също доведоха до превръщането на Франция в нетен вносител на електроенергия след 20 години нетен износ, а нетният внос също се очаква да продължи през следващата година, се казва в доклада.

Докладът, който също разглежда Италия, Испания, Скандинавските страни и Великобритания, казва, че спадът в доставките на руски газ и по-ниският френски ядрен добив оказват натиск върху целия регион.

Франция и Германия представляват две трети от потреблението на енергия на общия пазар в Западна Европа.

Горещото време ограничи производството на вятърна енергия това лято,  което увеличи търсенето на  бързо активиращи се газови турбини, които работят в конкуренция с въглищните централи.

Като се има предвид, че газът е необходим и на много други индустрии, производството на въглища ще се радва на съживяване и декарбонизацията ще направи крачка назад, казаха анализаторите на Moody's.

Те отбелязаха, че южна Европа е в по-добра позиция за подсигуряване на доставки газ от северната поради по-големия си достъп до терминали за втечнен природен газ (LNG), които Германия едва сега изгражда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ