Петролът поевтиня на фона на силния долар

Петролът поевтиня на фона на силния долар

Петролът поевтиня на фона на силния долар

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник, след като паднаха до триседмично дъно в предишната сесия, поради по-силния щатски долар, нарастваща доходност на американските облигации и смесени сигнали за предлагането, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1 долар, или 1,10%, до 89,71 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,78 дора, или 0,88%, до 88,04 долара.

„Цените на суровия петрол Брент паднаха до около $90 за барел, тъй като нарастващият добив в САЩ и по-силният щатски долар доминираха пазарните настроения“, посочиха в бележка до клиенти анализатори от ANZ.

„Докато предлагането остава ограничено, по-високите лихвени проценти означават скъпо съхранение на запаси. Това може да доведе до по-нататъшно изчерпване на запасите от петрол, като същевременно увеличи наличността на място“, добавиха те.

По-рано в понеделник щатският долар се повиши до 10-месечен връх спрямо кошница от основни валути, след като правителството на САЩ избегна частично спиране на работата и икономическите данни подхраниха очакванията, че Федералният резерв ще поддържа лихвите по-високи за по-дълго време, което може да забави икономически растеж.

По-високите лихвени проценти заедно с по-силния долар също правят петрола по-скъп за притежателите на други валути, което може да намали търсенето.

Съобщението на министъра на енергетиката на Турция, че страната ще възобнови операциите тази седмица по тръбопровод от Ирак, който беше спрян за около шест месеца, допълнително натежа върху цените.

„На теория, съгласно условията на сделката ОПЕК+, производството трябва да остане непроменено през четвъртото тримесечие. Въпреки това, спазването на изискванията от страна на Ирак беше донякъде нестабилно в миналото и нивата на износа трябва да се очаква да се повишат, ако приемем, че тръбопроводът възобнови работата си както планирано“, коментираха анализатори от BMI Research в доклад до клиенти.

Групата ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) плюс Русия и други съюзници, се очаква да запази квотите си за добив непроменени, когато се срещне в сряда, поддържайки стабилни доставки.

Анализаторите на BMI Research казаха, че „като се има предвид, че глобалната икономика се забавя, групата вероятно ще иска да запази сегашните си съкращения, като същевременно посочи обхвата за по-нататъшни намаления, ако пазарните условия го изискват“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ