С поскъпване от 700% природният газ се превърна в движеща сила на новата Студена война

С поскъпване от 700% природният газ се превърна в движеща сила на новата Студена война

С поскъпване от 700% природният газ се превърна в движеща сила на новата Студена война

Природният газ в Европа поскъпна с около 700 % от началото на 2021 г. и тласка континента към ръба на рецесията, предава Bloomberg.

Природният газ е най-важната стока на световно ниво в момента. Той е ключов двигател на инфлацията, водeща до големи ценови скокове, които са екстремни дори и за стандартите на днешните турбулентни пазари. Той е в основата на започващата ера на конфронтация между великите сили, която придобива такива размери, че в столиците на Запада плановете за борба с климатичните промени остават на заден план. Накратко природният газ сега съперничи на петрола като гориво, което е геополитически фактор.

Само днес цените на синьото гориво в Европа скочиха до над 1800 долара за хиляда кубически метра, по данни на лондонската борса ICE. Подобни стойности не са достигани от март, когато беше ударен рекорд – 3892 долара за 7 март при прогнозна цена за деня от 2560,7 долара за хиляда кубически метра. Августовските фючърси на индекса TTF днес започнаха да се търгуват на 1801,2 долара, покачиха се до 1812 долара, за да достигнат в последните минути до 1775 долара. Ден преди това фючърсите на газа рязко поскъпнаха с 13 на сто и до края на търговията спряха на 1799,1 долара.

Войната в Украйна доведе газовата криза до ново ниво, като прекрати голяма част от доставките. Русия намали газоподаването до Европа, която и без това каза, че иска да спре да купува от Москва. Задачата за заместване на тези доставки се превърна в световна надпревара, в която страните се съревновават да осигурят оскъдни товари от втечнен природен газ преди началото на зимата в северното полукълбо.

Новият петрол?

Германия твърди, че недостигът на газ може да предизвика колапс, подобен на банкрута на банка „Лемън Брадърс“, която отприщи финансовата криза през 2008 г., тъй като европейската топ сила е изправена пред невижданата перспектива предприятия и потребители да останат без енергия. Основният канал, по който Русия доставя природен газ на Германия – „Северен поток - 1“ ще бъде спрян на 11 юли за 10-дневна профилактика, а страховете, че Москва няма да подава газ след ремонта, продължават да растат. Г-7 търсят начини да ограничат печалбите от газ на Русия, които финансират военните ѝ в Украйна, и подкрепят нови инвестиции в технологии за втечнен газ. По-бедните страни, които изградиха енергийните си системи на основата на евтиния газ, сега трудно могат да си го позволят.

„Сега светът мисли за газа така, както някога мислеше за петрола, и съществената роля, която газът играе в съвременните икономики, заедно с необходимостта от сигурни и разнообразни доставки станаха много видими“, казва Кевин Бук от американската изследователска компания ClearView Energy Partners LLC.

Досега природният газ се търгуваше предимно на регионалните пазари, но в момента, въпреки че като че ли глобализацията се оттегля от световната икономика, газът придобива международна важност. Той се глобализира бързо, но може би не достатъчно бързо.

Много страни използваха природния газ като част от прехода към по-чиста енергия, тъй като се стремят да ограничат употребата на по-замърсяващите горива като въглища, а в някои случаи и ядрена енергия. Основни производители като САЩ например повишиха износа си на втечнен газ и почти достигнаха международния лидер в този отрасъл Катар – и двете страни регистрират повишено търсене на продукцията си. 44 страни са внесли втечнен газ през миналата година – почти два пъти повече, отколкото преди десетилетие. Голям проблем обаче е транспортът на горивото. За разлика от петролът, втечненият газ трябва да се преработва в специални съоръжения, чийто брой е ограничен и затруднява осигуряването на доставки.  

Настоящата криза

След като станция за производство на втечнен газ се повреди в Тексас и и без това ограничените доставки намаляха допълнително, цените на газа в Европа и Азия скочиха с повече от 60 %, като в същото време и се наблюдаваха съкращения на доставките от Русия. На противоположната страна в САЩ цените на горивото се сринаха с 40 %, защото прекъсването на дейността на централата за втечнен газ означава, че повече от суровината ще остане за битовите нужди на американците.

Икономиката в целия свят е изправена пред строеж на инсталации за природен газ – такива, които го втечняват и отново го връщат в нормално състояние, газопроводи, танкери и т.н. Много страни са предприели подобни проекти, но те трудно ще могат да заместят доставките от Русия. 

Огромните усилия на Европа за осигуряване на доставки от втечнен газ обаче няма да са достатъчни. Според Bloomberg Intelligence вносът на втечнен газ може да задоволи 40 % от нуждите на региона до 2026 г. – двойно повече от миналогодишното количество, но все още далеч от обемите, които Русия доставя.

Борбата за осигуряване на доставките означава обратен завой от политиките, насочени към борба с изменението на климата и то особено в Европа – връщане на въглищни централи, преразглеждане на вижданията към ядрената енергия.

Несигурността в доставките изправя Европа пред изключително тежко икономическо положение, но за някои нововъзникващи икономики, които трябва да се конкурират с богати страни като Германия за доставки от втечнен газ, последствията са още по-катастрофални. В Пакистан, който разви енергийната си система на основата на втечнен газ, се прогнозират прекъсвания на електрозахранването през летните месеци. На търговски центрове и фабрики в големите градове е наредено да затварят по-рано, а държавните служители работят по-кратко. Тайланд ограничава вноса на втечнено синьо гориво заради скока на цените, което излага страната на риск от недостиг на енергия. Мианмар, който се бори с политическа нестабилност, спря доставките на втечнен газ в края на 2021 г., когато цените започнаха да растат. Индия и Китай също намалиха вноса.

„Докато някога пазарите на природен газ бяха до голяма степен регионални, сега виждаме глобализиран пазар, който свърза предлаганото в света гориво и това стана критично за много икономики“, казва експертът по енергетика и екология Джеймс Уистлър. „Това никога не е било по-видимо, отколкото през последните няколко месеца.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ