Окончателно: Юнкер избра Кристалина Георгиева за свой заместник и комисар по бюджета

 Окончателно: Юнкер избра Кристалина Георгиева за свой заместник и комисар по бюджета

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател в новата Европейска комисия под ръководството на швейцареца Жан-Клод Юнкер и еврокомисар в ресора "Бюджет и човешки ресурси".

На пресконференция днес Юнкер официално представи състава на еврокомисарите и направленията, в които те ще работят. Преди събитието на сайта на Европейската комисия бе публикувана графика, на която се вижда, че Георгиева заема ключовите постове.

"Току що бях предложена за кандидат за заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Благодаря и на избрания председателят Жан-Клод Юнкер за доверието, както и на всички за вашата подкрепа!", написа Георгиева в профила си в "Туитър" като първа реакция на новината.
 

Две от важните позиции в новата Еврокомисия са отредени на французина Пиер Московиси, който ще бъде еврокомисар по икономическата и валутната политика, и британеца Джонатан Хил, който ще отговаря за финансовата стабилност и услугите и капиталовите пазари на ЕС. 

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия). Той ще бъде комисар за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права, допълва "Дарик". 

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер, освен Георгиева, са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Така огласеният състав на Еврокомисията предстои да бъде одобрен от Европейския парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ