Преговорите за ТПТИ са в задънена улица

Преговорите за ТПТИ са в задънена улица

Преговорите за ТПТИ са в задънена улица

Преговорите за Споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ (ТПТИ) са в сериозен застой, като в някои сфери двете страни имат „несъвместими“ различия. Това сочат изтекли поверителни документи от преговорите, оповестени от The Guardian.

Основният конфликт е относно искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда. „Разговорите за козметиката остават много трудни“, се казва във вътрешна докладна на търговските преговарящи на ЕС. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят, се подчертава в докладната. Преговорите за индустрията също се „характеризират с продължаващо нежелание на САЩ да се ангажират с отстъпки в този сектор“, се казва в други поверителни записки, предаде БНР.

Поредният кръг разговори за споразумението за свободна търговия се състоя миналата седмица в Ню Йорк.

Очаква се днес "Грийнпийс" да публикува в интернет поверителни документи от проекта на споразумението. Според организацията тези страници потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата. "Ще публикуваме документите, защото целите преговори за споразумението не са прозрачни и това е скандално. Все пак не договорят тайни на търговски компании, а става дума за защита на околната среда и потребителите, както и правата за работа на над половин милиард души в Европа", заяви Щефан Круг от "Грийнпийс".

От средата на 2013 година бизнес и политическият елит на САЩ и ЕС опитват да постигнат споразумение, което би трябвало да премахне търговските и регулаторни бариери. Това споразумение обаче среща нарастващата съпротива на гражданското общество и някои от политическите лидери.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ