ЕС е изправен пред поскъпване на ваксините срещу Covid-19 в новите договори

ЕС е изправен пред поскъпване на ваксините срещу Covid-19 в новите договори

ЕС е изправен пред поскъпване на ваксините срещу Covid-19 в новите договори

Обявеното покачване на цените на ваксините срещу Covid-19 на Pfizer и Moderna от другата страна на Атлантика може да се отрази и в Европейския съюз в момент, когато председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предоговаря договорите за доставка, пише cincodias.elpais.com

В момента Европейската комисия преговаря за намаляване на броя на ваксините, които Pfizer трябва да достави през 2023 г., поради ниския процент на прилаганите бустер дози, в замяна на повишаване на цената, плащана на американската лаборатория, информира Ройтерс в петък. Освен това Брюксел в момента преговаря и с Moderna за сключване на нов договор, посочват източници, запознати с фармацевтичната индустрия.

В САЩ Pfizer и Moderna обявиха експоненциално увеличение на цените за тези свои продукти. Така например ваксината на Pfizer, се очаква да поскъпне от 30 долара до диапазон от 110 до 130 долара за доза. По данни на специализираното издание Fierce Pharma, през 2020 г. всяка инжекция през 2020 г. е струвала по 19,5 долара, а през 2021 г. е нараснала до 24 долара. 

В същия ценови диапазон ще се повишат цените и на ваксините на Moderna. Главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Стефан Бансел заяви този месец, че цената също ще се вдигне между 110 и 130 долара.

Както Pfizer, така и Moderna предприемат тази стъпка, след като се отказаха от федерален договор с администрацията на президента Джо Байдън, поради което ще продължат да продават на свободния пазар. За отбелязване е, че САЩ са напълно дерегулиран пазар на лекарства по отношение на цените.

Брюксел предлага да се плаща повече, за да се получават по-малко дози

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер се оплака преди две седмици, че тези бизнес решения са "трудни за оправдаване". Политическият дебат ни напомня, че без увеличаването на федералните пари тези компании нямаше да имат същия успех. Moderna, например, получи 1 млрд. долара държавна помощ от тогавашната администрация на президента Доналд Тръмп за научноизследователска и развойна дейност на своя продукт, в допълнение към още 1,5 млрд. долара за покупка на ваксини. Pfizer не взе субсидии за развитие, но пък получи средства благодарение на договора за гарантирана доставка.

В Брюксел натискът върху ЕК и държавите-членки сега идва от последния договор, подписан от Фон дер Лайен за снабдяване на партньорите от Общността с 900 милиона дози - цифра, която в момента се счита за прекомерна поради забавянето на прилагането на бустер дози като допълнителното усложняващо обстоятелство е изтичането на срока на годност на флаконите. В това споразумение по данни на Financial Times (понеже сумата е поверителна), цената достигна 19,5 евро в сравнение с 15,5 евро в първото споразумение от 2020 г. В случая на Moderna цената е 22,5 евро.

Нуждите на страните обаче вече са се променили. Данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) показват как интересът на населението към ваксинацията е намалял, въпреки усилията на здравните власти да повишат осведомеността за значението на защитата срещу covid варианти като "Омикрон".

73% от населението на Европейския съюз е завършило пълния режим на ваксиниране, 54% са получили първата бустер доза, процентът на втория бустер спада до 13,9%, а до трета бустерна инжекция са прибегнали едва 1,5% от жителите на ЕС. 

РНК-ваксината на Pfizer и от неговия немски партньор BioNTech е най-използваната в Европа, употребена в 73% от 908,8 милиона убождания по данни на Our World in Data до 28 януари. Версията на Moderna, която също е РНК, остава далеч назад с 16,9% от дозите.

Изданието припомня, че в случая с Moderna споразумението с Брюксел изтече миналата година и в момента се преговаря за неговото подновяване. По отношение на този диалог, говорител на Pfizer заяви, че те продължават да "работят с Европейската комисия и правителствата за намиране на прагматични решения". От своя страна, говорител на Комисията посочва, че те работят, за да гарантират, че споразуменията с компаниите отразяват "променящата се ситуация". Moderna пък посочи, че тази информация е поверителна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ