Нидерландия поиска мисия за установяване на факти у нас заради Шенген

Нидерландия поиска мисия за установяване на факти у нас заради Шенген

Нидерландия поиска мисия за установяване на факти у нас заради Шенген

Нидерландия официално е поискала от Европейската комисия допълнителна мисия за установяване на факти в България, съобщиха от Комисията, цитирана в кореспонденция на БНР. Тя е свързана с ветото на кралството върху присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия. 

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, а по-късно и служебният премиер Марк Рюте, който изрично подчерта, че очаква от нея обективен, а не "подсладен доклад" за върховенството на закона.

От Комисията заявиха за пореден път, че България и Румъния изпълняват изискванията за пълноправно членство в Шенген и напълно го подкрепят. "Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, казаха още оттам.

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Според проучванията фаворит е партията "Нов социален договор", оглавявана от Питер Омтзихт. Тя е дясноцентристка и макар да е част от Европейската народна партия се противопоставя на бъдещето разширяване на ЕС. „За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически и едва ли може да очаквате положително решение за Шенген“, е заявила пред БНР евродепутатката София ин'т Велд от "Обнови Европа".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ