Богданов: Успяхме да спрем неефективния начин на управление на Пловдивския панаир

Богданов: Успяхме да спрем неефективния начин на управление на Пловдивския панаир

Богданов: Успяхме да спрем неефективния начин на управление на Пловдивския панаир

Успяхме да защитим националния интерес и да спрем неефективния начин на управление на Пловдивския панаир. Акциите на държавата в Пловдивския панаир няма да бъдат прехвърляни към частното дружество, те вече са обезпечени. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при отчета на правителството за свършеното от началото на мандата на кабинета "Денков". 

Той беше категоричен, че са предприети действия за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на Община Варна към "Пълдин туринвест".

По думите на Богданов, в управлението на Панаира е имало дълъг период на бездействие, през който са генерирани загуби за над 100 млн. лв.

"Ще разработим ясна оздравителна програма, по която да бъде възроден потенциалът на дружеството и да продължи неговото функциониране по предназначение. Повече от 100 години Пловдивският панаир е бил вратата за българската индустрия към света. Затова е изключително важно запазването на тази структура, която през годините е събирала между 70 и 100 хиляди души и стотици компании", каза още икономическият министър.

По отношение на ремонтите на язовирите Богданов заяви, че са предприети спешни мерки по отношение на съоръженията с най-висок потенциален риск, така че да бъде гарантирана безопасността на хората. Отпуснатите 500 млн. лв. от Министерския съвет за ремонт на язовирите са изразходвани и сегашният бюджет е изчерпан, което означава, че ще бъдат търсени допълнителни средства, уточни той.

"Ще направим анализ на язовирите и ще приоритизираме работата по тези, които имат нужда от належащ ремонт. Ще се направи и анализ на свършената работа до момента, защото по думите на министъра голяма част от свършеното е само на документи. Дори при десетте язовира, които по документи са предадени, при почти всички са констатирани сериозни технически проблеми и несъответствие на изпълнението на строителните работи, като за част от тези вече ремонтирани язовири ще трябва да се отпускат допълнителни средства", каза икономическият министър. 

Богданов напомни и за проблемите с нецелесъобразното разходване на средства, отпуснати за ремонти на язовирите, в частност за водопровода за Перник и за закупените специализирани дронове, които четири години след заплащането им без обществена поръчка не са пристигнали в България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ