Citigroup: Цената на петрола Brent ще падне до $73 за барел през второто тримесечие на 2024 г.

Citigroup: Цената на петрола Brent  ще падне до $73 за барел през второто тримесечие на 2024 г.

Анализаторите на Citigroup прогнозираха, че  средна цена на петрола сорт Brent ще бъде 73 долара за барел през второто тримесечие на 2024 г., а до края на годината ще падне до 68 долара за барел, пише Oil Price Information Service.

Анализаторите на Citi смятат, че световното предлагане на петрол ще надхвърли търсенето средно с 1,4 милиона барела през 2024 г., главно поради увеличеното производство в страни извън ОПЕК. Тези страни включват Аржентина, Бразилия, Канада, Гвиана и САЩ.

По-рано Goldman Sachs публикува прогноза, според която  Brent ще се търгува в диапазона 80-100 долара за барел, а дефицитът на световния петролен пазар ще бъде около 700 хил. барела на ден през 2024 г.

Citi отбелязва, че цените на петрола може да се повишат, ако времето през предстоящата зима е по-студено от обикновено поради полярните циклони. Анализаторите на банката също така отбелязаха наличието на геополитически рискове, които могат да доведат до прекъсване на доставките на гориво, но според тях рисковете от ескалация на конфликта в Близкия изток остават ниски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ