Fitch повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година

Fitch повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година

Fitch повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година

Глобалните икономически перспективи за тази година се подобриха, но по-строгите финансови условия ще натежат на пазарите през 2024 г. Това прогнозира в последния си доклад за глобалните икономически перспективи рейтинговата агенция Fitch Ratings.

В новия си доклад агенцията преразглежда нагоре прогнозата си за растежа на глобалния вътрешен продукт през 2023 г. до  2,9% спрямо 1,4% в своя декемврийски доклад.

По-добрата прогноза идва на фона на по-розови перспективи пред Китай, като Fitch очаква втората най-голяма икономика в света да нарасне с 5,2% през тази година. По-рано прогнозата бе за повишение на БВП от 4,1%.

За САЩ и еврозоната прогнозата на рейтинговата агенция е ревизирана съответно за ръст от 1% и 0,8% спрямо 0,2% и 0,2% през декември.

„Подобрението в краткосрочната перспектива отразява повторното отваряне на Китай след премахването на мерките срещу COVID-19, значително облекчаване на кризата с природен газ в Европа и изненадваща краткосрочна устойчивост на потребителското търсене в САЩ“, посочват от Fitch, като отбелязват, че това е първото подобрение на прогнозата, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година.

Не всички новини обаче са добри, като Fitch понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2024 г. от 2,7% на 2,4%, акцентирайки върху ефектите от по-строгата парична политика в САЩ и Европа, които ще бъдат усетени със закъснение.

„Централните банки прибират купата с парите. Въпрос на време е въздействието върху реалната икономика да стане много по-видимо“, коментира главният икономист на Fitch Брайън Култън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ