HSBC прогнозира икономически спад в САЩ в края на година, рецесия в Европа през 2024 г.

HSBC прогнозира икономически спад в САЩ в края на година, рецесия в Европа през 2024 г.

Икономиката на САЩ ще навлезе в период на спад през четвъртото тримесечие, последван от „година на свиване и европейска рецесия през 2024“. Това гласи прогноза на HSBC Asset Management, цитирана от Си Ен Би Си.

В прогнозата си от средата на годината мениджърът на активите на британския банков гигант посочи, че предупрежденията за рецесия са „мигат в червено“ за много икономики, като фискалната и паричната политика не са в синхрон с пазарите на акции и облигации.

Глобалният главен стратег в HSBC Asset Management Джоузеф Литъл каза, че докато някои части на икономиката са останали устойчиви досега, балансът на рисковете „сочи към висока вероятност от рецесия сега“, като Европа изостава от САЩ, но макротраекторията като цяло „се изравнява“. ”

„Вече сме в лека рецесия при корпоративните печалби и неизпълнения започнаха да се увеличават“, коментира Литъл в доклада, цитиран от Си Ен Би Си.

„Положителното е, че очакваме високата инфлация да се смекчи относително бързо. Това ще създаде възможност централните банкери да намалят лихвите“, добави той.

Въпреки ястребовия тон, възприет от централните банкери, и очевидната устойчивост на инфлацията, особено на основно ниво, HSBC Asset Management очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти преди края на 2023 г., като Европейската централна банка и Английската централна банка ще последват този пример догодина.

Федералният резерв постави на пауза своя цикъл на затягане на паричната политика на заседанието си през юни, оставяйки целевия си диапазон на основната лихва между 5% и 5,25%. Централната банка обаче сигнализира, че могат да се очакват още две повишения тази година.

Литъл от HSBC призна, че централните банкери няма да могат да намалят лихвите, ако инфлацията остане значително над целта, каквато продължава да е ситуацията в много водещи икономики, и заяви, че следователно е важно рецесията „да не дойде твърде рано“ и да причини дезинфлация.

„Предстоящият сценарий ще прилича повече на рецесията от началото на 90-те години, като основният ни сценарии предвижда спад на брутния вътрешен продукт от 1 до 2 процента“, добави Литъл.

HSBC очаква рецесията в западните икономики да доведе до „трудни, нестабилни перспективи за пазарите“ по две причини.

„Първо, имаме бързото затягане на финансовите условия, което доведе до тенденция за намаляване в кредитния цикъл. Второ, изглежда, че пазарите не включват в оценките си особено песимистичната визия за света“, каза Литъл.

„Смятаме, че входящият поток от новини през следващите шест месеца може да бъде труден за смилане за пазар, който вече е включил в оценките си „меко приземяване“ на икономиката“, добави той.

Литъл предполага, че тази рецесия няма да бъде достатъчна, за да „изчисти“ целия инфлационен натиск от системата и следователно развитите икономики са изправени пред режим на „малко по-високи инфлация и лихвени проценти във времето“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ