Износът от Латинска Америка и Карибите навлезе във фаза на забавяне

Износът от Латинска Америка и Карибите навлезе във фаза на забавяне

Износът от Латинска Америка и Карибите навлезе във фаза на забавяне

Стойността на износа на стоки от Латинска Америка и Карибите се е увеличила с 18,8% през 2022 г. Това е девет пункта по-малко от същия период на предходната година, което представлява забавяне на външната търговия на региона, предава elEconomista.es

Според последното издание на поредицата "Оценки на търговските тенденции в Латинска Америка и Карибите", изготвена от Междуамериканската банка за развитие (BID), това е причинено от увеличението на експортните цени, като в същото време обемите "изгубиха сила" (от 8,9% през 2021 г. на 6,3% през 2022 г.).

През 2022 г. цените на повечето основни продукти, изнасяни от Латинска Америка и Карибите, се увеличиха между януари и ноември 2022 г. Такъв е случаят с маслото (43%), кафето (29,1%), соевите зърна (13%) или захарта (5,5%).

"След бързо възстановяване през 2021 г. износът от Латинска Америка и Карибите навлезе във фаза на забавяне в резултат на поредица от глобални фактори. Обръщането на тази тенденция ще бъде от ключово значение за подпомагане на икономическия растеж на страните от региона", каза главният икономист на сектора за интеграция и търговия на BID и координатор на проучването Паоло Джордано.

Икономическото състояние на страните и регионите, които внасят най-много от Латинска Америка, изигра основна роля за това забавяне. Покупките, направени от Китай на латиноамериканския пазар, са тези, които се развиват най-зле през 2022 г.

От друга страна, в Европейския съюз покупките от региона регистрират по-волатилно поведение, но с ясна тенденция към забавяне. Изчислено е, че средно за годината те са нараснали с 21,3% и в резултат на това значението на Латинска Америка като доставчик на европейските икономики се е увеличило от 1,8% на 1,9%.

Междувременно доставките до Съединените щати увеличиха външните продажби на региона с прогнозен ръст от 21,3% през 2022 г. Следователно Латинска Америка спечели 0,6 процентни пункта участие в общите покупки на северноамериканската икономика, което се повиши от 17,6% до 18,2%.

По региони Карибите поддържат в по-добра степен темпото на износа, който се е увеличил с 38% през годината, само с 6 пункта по-малко от 2021 г.

Износът от Южна Америка обаче е намалял наполовина през 2022 г. с разширение от 18,2% в сравнение с 36% през 2021 г. Подобряването на цените на основните продукти обяснява по-голямата част от представянето на този регион, което той се възползва от динамиката на вътрешнорегионалната търговия, но пострада в по-голяма степен от забавянето на търсенето от Китай.

По държави Аржентина, Перу или Чили са страните с най-нисък растеж, към които се добавя Парагвай, където представянето е дори отрицателно на годишна база (единствената страна след Суринам).

Тенденциите през 2023 г. 

С поглед към 2023 г. се очаква намаляване на темпа на растеж на износа от региона поради низходящата тенденция в цените на стоките, последиците от войната в Украйна, рестриктивните парични политики за намаляване на инфлацията и забавянето на глобалния растеж.

"Големите рискове" са свързани с перспективите за търсене в основните партньори, подчертавайки случая с Китай, чиито оценки за растеж са най-ниските през последните 30 години.

Тази страна се присъединява към други големи търговски партньори, които могат да изпитат сценарий на рецесия през 2023 г. и следователно да окажат влияние върху износа от Латинска Америка. 

"Накратко, в началото на 2023 г., въпреки съпротивлението на относително високия годишен темп на растеж на износа, в региона се установи тенденция на забавяне, предначертана да продължи", се казва в доклада. 

Превод и редакция: Нели Тодорова            

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ