Кристалина Георгиева: Слабостта на глобалната икономика, инфлацията и фрагментацията изискват действия от Г-20

Кристалина Георгиева: Слабостта на глобалната икономика, инфлацията и фрагментацията изискват действия от Г-20

Глобалният икономически растеж през първото тримесечие на годината леко надхвърля априлската прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), но данните оттогава показват смесена картина, в която има както "гнезда на устойчивост", така и признаци на забавящ се импулс. Това пише в блог публикация на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, оповестен преди започналата днес среща на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-20 в Индия.

МВФ прогнозира глобален растеж от 2,8% през 2023 г., което представлява понижение спрямо 3,4% през 2022 г. Повече от 70% от този растеж се очаква да дойде от Азиатско-Тихоокеанския регион. Но последните индикатори сочат, че докато промишленото производство в икономиките от Г-20 и глобалната търговия показват слабост, то търсенето на услуги остава силно, особено там, където туризмът се възстановява.

Обновената прогноза на МВФ се очаква на 25 юли, но рисковете "в по-голямата си част" насочват очакванията надолу. Те включват потенциална ескалация на войната в Украйна, упорита инфлация и още стрес във финансовия сектор, който може да внесе напрежение на пазарите.

МВФ прогнозира глобален икономически растеж в средносрочен план от около 3%, което е под нивото от 3,85 в периода 2000-2019 година.

Според фонда инфлацията "изглежда е достигнала пика си" и т. нар. базова инфлация, която не включва волатилните цени на храните и енергията, се е понижила донякъде, особено в индия. Но в повечето страни от Г-20, и по-конкретно особено в развитите икономики, инфлацията остава доста над целите на централните банки.

В същото време обаче "инфлацията при услугите - която в момента е основен двигател на базовата инфлация - се очаква да спада по-бавно," прогнозира МВФ.

В борбата с инфлацията има някои ранни признаци за преминаване на паричната политика към реалната активност, като стандартите за банково кредитиране се затягат в еврозоната и Съединените щати. Въпреки това политиците трябва да избягват „преждевременни празненства“, тъй като уроците от предишни инфлационни епизоди показват, че разхлабването на паричната политика твърде рано може да унищожи постигнатия напредък по отношение на инфлацията, отбелязват от МВФ.

На този фон от срещата на Г-20 "светът ще очаква съвместни действия за справяне с нарастващата икономическа фрагментация, забавящия се растеж и високата инфлация", посочва Георгиева. Съвместната работа и "построяването на икономически мостове ще бъдат от решаваща важност за подобряване на живота," допълва управляващият директор на МВФ.

Всички тези предизвикателства пред световната икономика изискват "силно лидерство от Г-20, което да гарантира, че международната финансова архитектура и подготвена за целта и има в своя център добре подсигурен с ресурси и представителен МВФ," посочва Кристалина Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ