Отпадъци от Adidas, Walmart и други марки захранват тухлени пещи в Камбоджа

Отпадъци от Adidas, Walmart и други марки захранват тухлени пещи в Камбоджа

Отпадъци от Adidas, Walmart и други марки захранват тухлени пещи в Камбоджа

Отпадъци от най-малко 19 международни марки, включително Adidas и Walmart, се използват за гориво на пещи в тухлени фабрики в Камбоджа, а някои работници се разболяват, показва доклад на местна правозащитна група, предава Ройтерс.

Докладът на Камбоджанската лига за насърчаване и защита на правата на човека, известен с френския си акроним LICADHO, се основава на посещения на 21 тухлени фабрики в камбоджанската столица Пном Пен и съседната провинция Кандал между април и септември, както и интервюта с настоящи и бивши работници.

Установено е, че отпадъци от облекла преди употреба, включително плат, пластмаса, каучук и други материали от марките, се изгарят в седем фабрики. Фабриките изгарят отпадъци от облекло, за да спестят разходи за гориво, се казва в съобщението.

„Няколко работнички съобщиха, че изгарянето на отпадъци от дрехи им причинява главоболие и респираторни проблеми. Друга работничка съобщи, че това я е накарало да се чувства особено зле по време на бременността си“, се казва в доклада.

Няколко марки, включително Primark и Lidl, заявиха, че разследват случая.

Изгарянето на отпадъци от облекло може да освободи вещества, токсични за хората, ако условията на горене не се управляват внимателно, а пепелта може също да съдържа високи нива на замърсители. Това се посочва във вътрешно проучване от 2020 г. на Програмата за развитие на ООН, което измерва емисиите от инсинераторите на фабриките за облекло в Камбоджа, които изгарят отпадъци от облекло и което беше видяно от Ройтерс.

В доклада се казва, че тези токсични вещества включват диоксини, които могат да причинят рак. ПРООН отказа да коментира доклада.

Отделен доклад от 2018 г. на учени от Обединеното кралство в Royal Holloway, Лондонски университет, казва, че остатъците от дрехи често съдържат токсични химикали, включително хлорна белина, формалдехид и амоняк, както и тежки метали, PVC и смоли, използвани в процесите на боядисване и печат.

Работниците в тухлени фабрики съобщават за редовни мигрени, кървене от носа и други заболявания, се казва в доклада на Обединеното кралство.

Марките, посочени в доклада на LICADHO, са: Adidas, C&A, Cropp и Sinsay на LPP, Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Lupilu на Lidl Stiftung & Co, No Boundaries на Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour и Venus Fashion.

Adidas, чиито източници са от 16 фабрики в Камбоджа, заяви, че е започнало разследване, за да види дали отпадъците се отклоняват от разрешените маршрути за изхвърляне към тухлените пещи.

Екологичните политики на Adidas в Камбоджа гласят, че всички отпадъчни материали от доставчиците на облекло трябва да се изхвърлят или в одобрен завод за производство на енергия от отпадъци, който е напълно регулиран и има контрол на качеството на въздуха, или в лицензирани от правителството центрове за рециклиране, каза компанията.

Lidl заяви, че приема много сериозно условията, докладвани от LICADHO, и че е започнал разследване, но не може да предостави допълнителна информация.

LPP заяви, че не е знаела, че текстилните му отпадъци се изгарят в тухлени пещи, и се е свързала с агентите си, отговорни за пускането на поръчки в Камбоджа. LPP заяви, че планира ден за информираност в началото на 2024 г. за своите агенти и фабрики в Камбоджа с особен акцент върху управлението на отпадъците.

Primark, чийто източник е 20 фабрики в Камбоджа, заяви, че проучва проблема.

Sweaty Betty не коментира конкретните констатации, но каза, че работи в тясно сътрудничество с доставчиците, за да гарантира пълно съответствие с екологичния си кодекс за поведение.

Tilley Endurables каза, че е "много загрижен" за констатациите и работи само с фабрики, които са преминали одити. Tilley каза, че фабриката, която е произвела своите артикули, е била одитирана от World Responsible Accredited Production (WRAP) и се е ангажирала да осигури правилно управление на отпадъците въз основа на местните закони и международно признати стандарти. Tilley каза, че е извършил допълнително разследване и е установил, че фабриката използва компания за извозване на отпадъци, лицензирана от Министерството на околната среда на Камбоджа, и няма видимост какво се случва с отпадъците, след като бъдат събрани.

Другите марки не отговориха веднага на исканията на Ройтерс за коментар.

WRAP, Камбоджанското министерство на околната среда и компанията за събиране на отпадъци Sarom Trading Co. Ltd не отговориха на искания за коментар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ