Потребителите във Великобритания свиха харченето до най-големия спад от 25 г.

Потребителите във Великобритания свиха харченето до най-големия спад от 25 г.

Потребителите във Великобритания свиха харченето до най-големия спад от 25 г.

Под натиска на инфлацията, британските потребители са намалили пазаруването си през месеца на най-голямото празнично пазаруване - декември до спад, който е невиждан от най-малко 25 години, показват официални данни, които цитира Reuters. Така бяха попарени надеждите за коледен тласък на търговията на дребно в страната.

Продажбите на дребно са намалели с 1% през декември спрямо ноември, съобщи британската статистическа служба (ONS). Очакванията на икономистите бяха за месечно повишнеие от 0,5% на фона на пазаруването за подаръци. Спрямо декември 2021 г. продажбите на дребно са се свили с 5,8 на сто, което е най-голямото понижение за месеца в историята, откакто се води статистика от 1997 г. Като стойност продажбите на дребно са намалели с 1,2% на месечна база.

"Продажбите на дребно отново намаляха през декември, което предполага, че потребителите са свили пазаруването си за Коледа поради опасения доколко могат да си го позволят", обясни Хедър Бовил, заместник-директор в ONS за проучвания и икономически показатели

Продажбите на храни се увеличиха през ноември, докато домакинствата се подготвяха за отбелязването на празниците, но през декември отново се понижиха, като според супермаркетите това се дължи на по-високите цени на храните и поскъпналата издръжка на живот, обясни Бовил.

Потребителите са огромен двигател за икономиката на Великобритания, като се очаква те да останат предпазливи за своите разходи през 2023 г., защото високата инфлация намалява заплатите им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ