UniCredit готова да купи дял от гръцката Alpha Bank

UniCredit готова да купи дял от гръцката Alpha Bank

UniCredit готова да купи дял от гръцката Alpha Bank

Италианската банка UniCredit SpA се насочва към стратегическа сделка за разширяване на присъствието си в Централна и източна Европа. Италианският банков гигант направи оферта за придобиване на 9-процентния дял на гръцката държава в Alpha Bank и се съгласи да придобие местното подразделение на Alpha в Румъния, съобщава Блумбърг.

UniCredit е отправила офертата към Hellenic Financial Stability Fund, фондът за рекапитализация на гръцките банки, създаден в началото на дълговата криза в страната.

Цената за 9-процетния дял в Alpha Bank не се оповестява, но въз основа на последната борсова цена на затваряне на акциите на Alpha Bank, този дял се оценяване на 269 млн. евро.

Италианската банка също така ще плати 300 милиона евро в брой за румънското поделение на Alpha Bank и ще го комбинира със своето дъщерно дружество, за да създаде третия по големина кредитор по активи в Румъния. В същото време Alpha Bank ще запази 9,9% от комбинираното дружество, пише Блумбърг.

По повод сделката главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел коментира, че банката ще обмисли по-малки придобивания в ключови страни от Централна и Източна Европа на "правилната" цена. Сделката с Alpha Bank идва малко след като по-рано днес стана ясно, че кредитната агенция S&P Global Ratings постави Гърция в зоната с инвестиционен рейтинг. Това е първата от трите водещи агенции, предприела подобен ход.

S&P Global Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Гърция от "BB+" на "BBB-", благодарение на което рейтингът на страната се върна в инвестиционен клас за първи път от повече от десетилетие. Перспективата на рейтинга е "стабилна", се казва в съобщение на агенцията.

"Фискалните резултати на Гърция се засилват силно след значителна фискална консолидация", се казва в прессъобщение на S&P Global Ratings. Благодарение на бързото икономическо възстановяване гръцкото правителство многократно надхвърли собствените си бюджетни цели, въпреки постепенното увеличаване на социалните разходи.", се посочва още в коментара на кредитната агенция.

Гръцкото правителство очаква икономиката да нарасне с 2,3 % през 2023 г. и с 3 % през 2024 г. Това е значително по-добре от очаквания ръст на БВП на повечето европейски държави.

Доверието на инвеститорите в гръцката икономика се доказва от факта, че доходността на 10-годишните гръцки държавни облигации сега е с над 50 базисни пункта по-ниска от ставката за подобни ценни книжа в Италия. Спредът е рекорден в историята.

 В същото време кредиторите в страната успяха да намалят коефициента на лоши заеми от пика в размер на 107 милиарда евро през 2016 г., когато беше разгара на продължилата десетилетие дългова криза в Гърция, намалила с около една четвърт икономическото производство.

Същевременно гръцката държава започна да се освобождава от своите кредитори, като приключи продажбата на своя дял в Eurobank Ergasias Services and Holdings SA в началото на октомври. Властите  също така планират през следващия месец да започне процес за продажба на 20-процентното държавно участие в National Bank of Greece.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ