The New York Times : Загубите за световната икономика ще са 2 трилиона долара при ескалацията в Близкия изток

The New York Times : Загубите за световната икономика ще са 2 трилиона долара при  ескалацията в Близкия изток

Загубите за световната икономика може да достигнат 2 трилиона долара, ако палестинско-израелският конфликт продължи да ескалира. Това прогнозира пред The ​​New York Times (NYT) Грегъри Дако, главен икономист на подразделението EY-Parthenon на една от най-големите консултантски компании Ernst & Young.

Според експерта, при „най-лошия сценарий за разширяване на военните действия“ в Близкия изток, може да започне умерена рецесия, а цените на петрола вероятно ще се покачат до 150 долара за барел. „Глобалните икономически последици от такъв сценарий са много сериозни“, каза Дако.

На свой ред заместник-главният икономист на Световната банка Айхан Косе казва в интервю за изданието, че за енергийния пазар това, което „се случва в Близкия изток, няма да остане в Близкия изток“, а „ще има световни последици“.

Според Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, икономическата ситуация е „нестабилна, несигурна и плашеща“ и повечето страни, включително Съединените щати, Европа, Иран и държавите от Персийския залив, не са заинтересовани от ескалиране на конфликта.

„Това е първият път, когато се сблъскваме с два енергийни шока едновременно“, казва Индермит Гил, главен икономист в Световната банка, имайки предвид последиците от ескалацията в Близкия изток, както и конфликта в Украйна. Освен това, както е посочено в статията, състоянието на световната икономика все още е засегнато от пандемията, от която не всички страни са успели да се възстановят. „Намираме се в един от най-нестабилните периоди на нашата икономика“, добави Гил. Значителни промени в случай на ескалация в Близкия изток може да настъпят и в други индустрии, продължава вестникът.

Според The ​​New York Times нарастващите цени на енергията ще увеличат разходите за производство на храни и ще намалят покупателната способност на домакинствата, причинявайки проблеми с хранителната сигурност в развиващите се страни като Египет, Пакистан и Шри Ланка. Развитите европейски страни ще се сблъскат с нова мигрантска вълна от Близкия изток. В същото време спадът в световните доставки на петрол ще стимулира инфлацията и в същото време ще забави икономическия растеж, посочва NYT.

Както пише изданието, икономическите проблеми се утежняват от геополитическите различия, които „обхващат цели континенти“. По този начин напрежението между Съединените щати и Китай усложнява решаването на някои глобални проблеми, включително изменението на климата и нарастващия световен дълг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ