Турският едър бизнес: Преодоляхме най-лошото от икономическата криза

Турският едър бизнес: Преодоляхме най-лошото от икономическата криза

Турция вече преодоля хиперинфлацията, най-лошата част от икономическата криза вече е зад гърба ни. Това мнение изрази ръководителят на турския строителен холдинг Ronesans Ерман Юлиджак в интервю за Financial Times.

Ronesans Holding е една от най-големите строителни компании в Турция и работи по големи правителствени проекти, включително президентския дворец на Ердоган с 1000 стаи, както и изграждането на високоскоростна железопътна линия в южната част на страната. Шефът на холдинга редовно влиза в топ 10 на най-богатите хора в Турция според списание Forbes и се смята за близък до Ердоган.

Според Юлиджак, Турция "е преминала през много трудни времена" на фона на хиперинфлация, земетресение през февруари, както и провеждането на президентски и парламентарни избори. Бизнесменът подчерта, че икономически страната „само набира скорост“и ще започне „отново да произвежда повече“. В този контекст той отбеляза значението на скорошното затопляне на отношенията между Турция, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия и също така изрази надежда за развитие на сътрудничеството със западни компании.

Юлиджак каза също, че е "много оптимистично настроен" за реформите, извършвани от министъра на финансите Мехмет Шимшек, който встъпи в длъжност в началото на юни. Според изданието тези изявления свидетелстват за увереността на турските бизнес кръгове, че използването на нетрадиционни инструменти на икономическа политика в републиката ще продължи.

Инфлацията се превърна в един от основните проблеми на турската икономика през последните години. Това беше причинено от "кризисни явления в световната икономика и очаквания за сериозна рецесия". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдавна е фундаментално против повишаването на лихвения процент, въпреки че според икономисти тази стъпка може донякъде да ограничи инфлацията.

Въпреки това в края на юни Централната банка увеличи основния лихвен процент от 8,5% на 15%, което доведе до значителен спад в стойността на турската лира. В началото на юли доларът се даваше по 26 лири, което беше пореден исторически антирекорд за курса на турската национална валута. На този фон по-голямата част от бизнеса в страната индексира нагоре продажните цени на своите продукти и услуги почти всяка седмица. Намаляват само себестойността на сезонните зеленчуци и плодове, които производителите бързат да продадат, за да излязат на печалба. В резултат на юни инфлацията в Турция се забави до 38,21%, което е най-ниската стойност от 1,5 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ