Украйна е загубила 3 млрд. долара от износ на селскостопански продукти

Украйна е загубила 3 млрд.  долара от износ на селскостопански продукти

Украйна е загубила 3 млрд. долара от износ на селскостопански продукти

Украинската икономика е загубила 3 млрд. долара приходи от износ на селскостопански продукти. Това съобщи Bloomberg, като се позова на информация от Националната банка на Украйна.

Отбелязва се, че от началото на инвазията на Русия в Украйна около 3 млрд. долара от приходите от агроекспорта са останали в чужбина. Източникът на Блумбърг твърди, че това представлява 70-75% от общата сума, която търговците от различни отрасли задържат извън Украйна. Това се дължи на трудностите, които компаниите изпитват при изплащането на приходите в чуждестранна валута. Украйна също така е затегнала правилата за връщане на постъпленията.

Гуверньорът на Националната банка на Украйна (НБУ) Андрий Пишний заяви, че забавянето на валутните постъпления в чужбина оказва натиск върху икономиката на страната.

Според Bloomberg, правителството на Украйна иска да затегне контрола върху износа на зърно. В момента Киев обмисля въвеждането на по-строг контрол върху доставчиците на зърно. Основната цел на властите е да увеличат печалбата на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ