Всеки пети жител на ЕС в трудоспособна възраст нито учи, нито работи

Всеки пети жител на ЕС в трудоспособна възраст нито учи, нито работи

Всеки пети жител на ЕС в трудоспособна възраст нито учи, нито работи

18,2 на сто от жителите на ЕС на възраст между 15 и 64 години са били изцяло извън трудовия пазар през първите три месеца на тази година. Други 5,1 на сто пък са официално безработни, според данни на Евростат, оповестени днес. Двете групи не са обхванати и от някакъв обучителен процес. Така, на практика в отчетения период всеки пети жител на общността в трудоспособна възраст нито е учил, нито е работел.

В същото време 81,8 на сто от жителите на Европейския съюз (ЕС) на възраст между 15 и 64 г., които не са учили, са били включени в трудовата сила. 76,7 на сто от всички работят.

Сред страните от ЕС Румъния и Италия регистрират най-висок дял на хора извън работната сила сред необучаваните през първото тримесечие на 2023 г., съответно с 25,8% и 25,6%. Тези страни са следвани от Гърция (22,8%), Хърватия (21,8%) и Белгия (19,6%).

От друга страна, най-ниски дялове са регистрирани в Швеция (8,3%), Естония (12,3%) и Чехия (13,6%).

Според Проучването на работната сила в ЕС (EU-LFS) от 44 милиона души, които не са в образованието и са извън работната сила през първото тримесечие на 2023 г., 77,8% от тях  не са търсили работа, не са намерили работа и не са искали да работят ; 20,3% не са търсили, но въпреки това са искали да работят. 2,8% пък са търсили активно, но не са намерили работа веднага, а 1,2% не са търсили, но са намерили работа, която да започнат по-късно, отчита Евростат.

Сред хората без образование и извън работната сила 21,1% не са искали да работят, защото са били пенсионери, други 20,7% поради болест или увреждане и 18,2% поради грижи или други семейни причини, показват още данните на Евростат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ