Италия продава престижни държавни имоти

Италия продава престижни държавни имоти

Италия продава престижни държавни имоти

Италианското правителство обяви за продан престижни държавни имоти в рамките на усилията си да намали държавния си дълг. Офертата е уникална. На заможните купувачи се предлагат исторически дворци в големите градове, включително Палацо Диедо на Големия канал във Венеция, сочи ИТАР-ТАСС, цитирайки местни медии. В списъка с предлагани имоти се включва също крепост на известната фамилия Орсини.

Планът е на първи етап да бъдат продадени 350 обекта и така да бъдат събрани 1,5 милиарда евро. Цялата програма цели да продаде имоти на обща стойност 42 милиарда евро. Очаква се, че купувачите ще бъдат предимно чуждестранни инвеститори.

Идеята за продажбата е на икономическият министър Виторио Грили. Той твърди, че държавата може да получи от нея по 15 милиарда евро годишно, което е 1% от БВП. Крайната цел е до 5 години външният дълг на Италия да бъде намален с една пета. Много от предложените сгради се предлагат в плачевно състояние. Продавайки ги, италианската хазна ще спести от разходите за поддръжката им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ