Най-дружелюбните и най-враждебните градове в света

Най-дружелюбните и най-враждебните градове в света

Австралийците и новозеландците често се ядосват, когато чужденците ги бъркат едни с други, но между тях наистина има нещо общо. Двете страни са дом на най-дружелюбните градове в света. Мелбърн и Оукланд заеха първото място с равни точки в новата класация на списание „Конде Наст Травълър”.

На другия полюс на рейтинга отново се намира дестинация от Южното полукълбо. Така южноафриканският град Йоханесбург бе окачествен като най-недружелюбният и враждебен към своите гости, пише Си Ен Ен.

Според авторите на класацията няма нищо чудно в това, че Мелбърн е оценен толкова високо, тъй като читателите на списанието го обожават и го наричат „столицата на всичко готино”.

Оукландци пък получават похвала за своето чувство за хумор и завидната си позитивна нагласа към живота.

Съставителите на класацията признават, че тя е субективна и е базирана на оценки на читателите на „Конде Наст Травълър”, които са класирали редица известни световни дестинации по няколко критерия, като приятелско отношение към туристите, чистота на природата и удобна инфраструктура.

Не винаги мненията на пътешествениците обаче са положителни. Така например Пекин, който е №6 в списъка с най-недружелюбните градове в света, е критикуван заради ужасното си замърсяване и кошмарни задръствания. Марсилия на свой ред е окачествена като претъпкана, Монако – като твърде показен, Франкфурт – като град на грубияни, Кан – като място, което не остава в спомените, и върховната обида за французите – че Париж е студен и надменен. Именно френските градове са и най-представени в антикласацията по враждебност. 

Йоханесбург, макар да е признат за един от най-красивите градове в света, е на първо място по неуютност заради факта, че сигурността там остава сериозен проблем заради високата престъпност. Пътешествениците го наричат „град на контрастите”.

А ето и как изглеждат двете противоположни класации.

Най-дружелюбните градове в света

11. Будапеща, Унгария

9. Севиля, Испания (равни точки)

9. Савана, Джорджия, САЩ (равни точки)

8. Кейптаун, РЮА

7. Сием Реап, Камбоджа

5. Сидни, Австралия (равни точки)

5. Дъблин, Ирландия (равни точки)

4. Чарлстън, Южна Каролина

3. Виктория, Канада

1. Мелбърн, Австралия (равни точки)

1. Оукланд, Нова Зеландия (равни точки)

Най-недружелюбните градове в света

10. Насау, Бахамите

9. Монте Карло, Монако

8. Милано, Италия

7. Франкфурт, Германия

6. Пекин, Китай

5. Марсилия, Франция

4. Париж

3. Москва, Русия

2. Кан, Франция

1. Йоханесбург, РЮА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ