Зимата на биткойн недоволството

Зимата на биткойн недоволството

Зимата на биткойн недоволството

Европейската централна банка хвърли голяма сянка върху бъдещето на биткойн в момент, когато той се възстановява след срива на FTX. В публикация в блог, озаглавена „Последната битка на биткойн“, публикувана на нейния официален уебсайт на Европейския съюз, ЕЦБ не пести усилия в апела си за премахване на цифровата валута – и предупреждава, че нейната гибел може едва сега да е започнала.

Както отбелязва ЕЦБ, пиковата стойност на биткойн от близо 70 000 долара се случи само преди година през ноември 2021 г., но до юни 2022 г. тя падна драстично до по-малко от една трета от това. Но истинският проблем, твърдят финансовите експерти, не са периодичните възходи и падения, а слабости в цялата основа на технологията: че тя няма присъща стойност, до голяма степен е използвана като средство за спекулации и рядко се използва за законни транзакции.

„За привържениците на биткойн, привидната стабилизация е сигнал за отдих по пътя към нови висоти“, гласи публикацията. „По-вероятно обаче това е изкуствено предизвикан последен дъх преди пътя към забвението – и това вече беше предвидимо, преди FTX да фалира и да изпрати цената на биткойн доста под 16 000 долара.“

Въпреки че биткойнът се стабилизира около 20 000 долара за токен в началото на есента, колапсът на известната борса FTX го понижи още повече оттогава. След драматичния срив на FTX в началото на ноември, BTC се възстанови до стойност от около 17 000 долара миналата седмица, но дори привържениците на криптовалутата предупреждават, че това далеч не е сигнал за коренна промяна.

„Това е просто отчаян повторен тест“, казва Виджай Айяр, изпълнителен директор на крипто борсата Luno, пред CNBC. Всъщност дори тази цена не можеше да се поддържа задълго, като стойността отново се движи малко над 16 000 долара.

Европейската централна банка отиде по-далеч от простото очертаване на низходящата тенденция на валутата и отправи остра критика към всички субекти, които популяризират криптовалутите пред клиенти като нерегулирана, но сравнима алтернатива на стандартните пари.

„Тъй като биткойн изглежда не е подходящ нито като платежна система, нито като форма на инвестиция, той не трябва да се третира като нито едно от двете в регулаторни условия и следователно не трябва да се легитимира“, гласи публикацията. „По същия начин финансовата индустрия трябва да внимава за дългосрочните щети от насърчаването на инвестиции в биткойн – въпреки краткосрочните печалби, които биха могли да направят“.

Пазителите на еврото се произнесоха - и за тях биткойнът е бита карта.

Как започна всичко?

Завоят надолу започна в края на 2021 г. Тогава темповете на инфлация започнаха да се повишават и предизвикаха опасения, че Федералният резерв на САЩ ще започне да повишава разходите за заеми, когато календарът се обърне. Биткойн се срина с 19% през декември, тъй като инвеститорите се насочиха към активи, считани за по-безопасни във време на бурна икономика.

Разпродажбите продължиха през януари, като биткойнът падна със 17%, а етериумът се срина с 26%. Тогава Дейвид Маркъс, бивш ръководител на криптооперациите в компанията-майка на Facebook Meta, използва фраза, която скоро щеше да влезе в лексикона.

„По време на крипто зими най-добрите предприемачи изграждат по-добрите компании“, написа Маркъс в пост в Twitter от 24 януари. „Това отново е моментът да се съсредоточим върху решаването на реални проблеми вместо просто да разпродаваме активите.“

Крипто зимата всъщност не удари още няколко месеца. Пазарите дори се стабилизираха за кратко. След това, през май, стабилните монети станаха официално нестабилни. Стабилната монета е вид цифрова валута, предназначена да поддържа връзка 1 към 1 със американския долара, действайки като вид банкова сметка за крипто икономиката и предлагайки стабилно съхранение на стойност, за разлика от нестабилността, наблюдавана при биткойн и други цифрови валути.

Когато TerraUSD, или UST, падна под границата от 1 долар, настъпи различен вид паника. Увереността се изпари. Повече от 40 милиарда долара богатство бяха заличени при колапса и изведнъж сякаш нищо в криптосвета не беше безопасно.

Водещите криптовалути се сринаха, като биткойнът падна с 16% за една седмица, което го понижи с повече от половината от пика му преди шест месеца. На макрофронта инфлацията не показа признаци на отслабване и централната банка остана ангажирана с повишаване на лихвените проценти толкова, колкото е необходимо, за да забави нарастването на потребителските цени.

През юни се оказа, че дъното дори не е достигнато

Платформата за кредитиране Celsius постави на пауза тегленията поради „екстремни пазарни условия“. Binance също спря тегленията, докато крипто кредиторът BlockFi съкрати 20% от работната си сила след повече от петкратното ѝ увеличение от края на 2020 г.

Известният крипто хедж фонд Three Arrows Capital, или 3AC, просрочи заем на стойност над 670 милиона долара и FTX подписа сделка, която му дава възможност да закупи BlockFi за трохи спрямо последната частна оценка на компанията. Биткойн имаше най-лошия си месец в историята през юни, като загуби приблизително 38% от стойността си. Етериум се срина с повече от 40%.

След това дойдоха фалитите

Базираната в Сингапур 3AC подаде молба за защита от фалит през юли, само месеци след като разкри, че има активи на стойност 10 милиарда долара. Рискованата стратегия на фирмата включваше заемане на пари от цялата индустрия и след това обръщане и инвестиране на този капитал в други, често зараждащи се крипто проекти.

След като 3AC падна, крипто брокерът Voyager Digital не остана по-назад. Това е така, защото огромното неизпълнение на задълженията на 3AC беше заем от Voyager.

Следващият беше Celsius, който подаде молба за несъстоятелност в средата на юли. Компанията плащаше на клиенти лихва до 17%, за да съхраняват своите крипто на платформата. На свой ред, тя отдаваше тези активи на контрагенти, готови да платят изключително високи ставки. Структурата се срина, когато ликвидността пресъхна.

Междувременно станалият скандален днес Сам Банкман-Фрайд се представяше за спасител на индустрията. 30-годишният мъж, живеещ на Бахамските острови, беше готов да поеме тежестта и да консолидира индустрията, твърдейки, че неговата FTX е в по-добра позиция от връстниците си, защото крие пари в брой, поддържа ниски режийни разходи и избягва кредитиране. С нетна стойност, която на хартия беше набъбнала до 17 милиарда долара, той лично купи 7,6% дял в Robinhood. Няколко месеца по-късно FTX официално фалира, докато конкурентната борса Binance за кратко флиртуваше с идеята да я придобие. Ден по-късно Binance се отказа от предложението с аргумента, че проблемите на FTX са отвъд техния контрол или възможност да помогнат.

Финансовите задължения на FTX в размер на милиарди долари не са единственият проблем; Банкман-Фрайд си беше създал имидж на надежден лидер, а на пазар без централна банка, застраховател или някаква институционална защита, доверието е от първостепенно значение. Въпросът е дали изобщо съществува доверие в тази индустрия на този етап от играта? До голяма степен концепцията за доверие е фалирала като някои от тези компании.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ