Български компании за карго дронове разработват апарати за превоз на 400 кг

Български компании за карго дронове разработват апарати за превоз на 400 кг

Български компании за производство на карго дронове развиват дейност у нас и са с амбиция да пренасят пратки до 400 кг. Това стана ясно при срещата на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев с д-р Eйнат Mагал, член на Съвета на Израелския орган за иновации и заместник-главен научен директор по иновации в Министерството на иновациите, науката и технологиите на Израел. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) у нас, българските компании за карго дронове, високотехнологичните компании за наносателити, както и получаването на Стартъп виза за развиване на високотехнологичен бизнес бяха сред темите, които обсъдиха двамата министри.

Министърът представи първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT. По думите му, той е ключов не само за България, но и за региона във връзка с високите технологии и развойната дейност. По време на разговора стана ясно, че INSAIT работи в тясно сътрудничество с Технион – израелският елитен университет, както и с нобеловия лауреат за химия проф. Дан Шехтман.

Пред министър Пулев бяха представени някои от водещите програми, получили световно признание като създатели на израелската индустрия за рисков капитал, които инвестират в технологични компании в секторите на комуникациите, информационните технологии и науките за живота. В момента активните фондове в страната са 400. Министърът на иновациите и растежа разказа, че в страната ни има високотехнологични български компании за наносателити, които си партнират успешно с други страни от региона, за осигуряване на ранно откриване на природни бедствия, оптимизиране на икономическото въздействие и спасяването на животи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ