Италия избра оферта за преговори с купувач на ITA Airways

Италия избра оферта за преговори с купувач на ITA Airways

Италия избра оферта за преговори с купувач на ITA Airways

Италианското правителство избра офертата на американския фонд за частни капиталови инвестиции Certares, подкрепена от Air France-KLM (AIRF.PA) и Delta Air Lines Inc (DAL.N), за започване на ексклузивни преговори за продажбата на мажоритарния дял в ITA Airways, съобщи  Министерството на финансите, цитирано от БНР. П

равителството имаше за цел да завърши частичната приватизация на наследника на Alitalia през лятото, но след това поиска от двата конкурентни консорциума да преразгледат първоначалните си оферти, тъй като счете, че те не отговарят на целите му.

Офертата, за която подробности не бяха публично оповестени, ще остави на Министерството на финансите "поне" 40% дял и правото да назначава председателя на компанията и да упражнява вето върху някои "стратегически решения", съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свой източник. Водената от Certares оферта се сблъскваше с конкурентна оферта, представена от транспортната група MSC и германската Lufthansa (LHAG.DE), която според източника е предлагала между 850 млн. евро (847 млн. USD) и 900 млн. евро за 80% дял.

Правителството на министър-председателя Марио Драги иска да подпише предварително споразумение с предпочетения участник в търга до 10 септември, твърдят източниците. Всяка сделка обаче вероятно ще бъде сключена през последното тримесечие на годината, когато Италия ще има ново правителство след националните избори на 25 септември, което може да усложни допълнително въпроса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ