След глобата за AntGroup: Инвеститорите залагат, че регулаторните репресии в Китай са приключили

След глобата за AntGroup: Инвеститорите залагат, че регулаторните репресии в Китай са приключили

Листнатите в Хонконг акции на Alibaba поскъпнаха с 2,79% в понеделник на фона на надеждите, че дългогодишният регулаторен натиск върху финансовото й подразделение Ant Group е към своя край.

В петък китайските регулатори наложиха глоба от 7,12 милиарда юана (985 милиона долара) на Ant Group, което може да постави край на репресиите на Пекин срещу местните технологични компании.

Първичното публично предлагане (IPO) на Ant Group беше отменено в края на 2020 г. поради неспазване на изискванията за листване. Alibaba получи антитръстова глоба от 2,8 милиарда долара през 2021 г., докато гигантът за доставка на храна Meituan беше глобен с 3,44 милиарда юана за нарушаване на антимонополните разпоредби през същата година. Гигантът за споделени пътувания Didi получи глоба от 8,02 милиарда юана през 2022 г. за нарушаване на разпоредбите за сигурност на данните.

Китайските регулатори в петък заявиха, че повечето от нерешените проблеми, свързани с финансовия бизнес на платформените компании, вече са решени и че местната технологична индустрия ще види „нормализиран надзор“.

През март Alibaba обяви мащабно преструктуриране на своя бизнес, което според някои анализатори може да сигнализира, че китайското правителство ще разхлаби хватката си върху местната технологична индустрия.

„Въпреки това регулаторите подчертаха необходимостта от допълнителни и по-широки регулации в цялата индустрия за ефективно регулиране на целия сектор“, коментира Ошади Кумарасири, капиталов анализатор в LightStream Research, в доклад, публикуван на изследователската платформа Smartkarma.

„Това предполага, че оптимизмът относно края на регулаторния контрол може да е преждевременен, тъй като новите по-широки разпоредби могат да бъдат също толкова строги“, каза Кумарасири.

Шон Янг, управляващ директор на Blue Lotus Research Institute, е оптимистичен за Alibaba след глобата на Ant Group.

„Ние изчисляваме, че Ant Group би струвала 89 милиарда долара, от които делът на Alibaba е 29,4 милиарда долара, като се има предвид тяхната собственост от 33% в Ant Group. Предполагаме, че такава оценка е в посока нагоре от консенсуса“, каза Янг, имайки предвид оценката на Bloomberg за Ant Group от едва 22 до 57 милиарда долара.

„Според нас обхватът на оценка [на Bloomberg] е твърде нисък, тъй като Ant Group е сравнима с PayPal. С края на регулаторния натиск над Ant Group, предполагаме, че тя може да бъде оценена на коефициент, който е по-подобен на PayPal“, каза Янг.

В събота Ant Group обяви обратно изкупуване на акции, което оценява компанията на 78,53 милиарда долара, според държавната медия CGTN. Това е по-ниско от оценката на Ant от 315 милиарда долара, когато тя се подготвяше за борсов дебют в САЩ.

Кумарасири каза, че обратното изкупуване „повдига въпроси, особено ако компанията има планове за IPO в близко бъдеще“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ