Един навик, който ще ви направи неочаквано идейни

 Един навик, който ще ви направи неочаквано идейни

Творчеството е валутата на съвременния успех в бизнеса.

Не всеки от нас е творец по рождение. Но има начин да станем творци, без да се отчайваме, че това е плод на талант и на нищо друго. Може да го сторим, като използваме една проста техника, която работи добре за създаването на креативни идеи в маркетинг агенциите. 

За какво става дума?

Дните, в които компаниите работеха десетилетия наред, водени от силата на един единствен продукт, са минало. Технологичните тенденции, вкусовете и наличното познание за потребителите се менят почти ежеседмично. Бизнесът, който не може да излъчва постоянен поток от иновативни идеи, е обречен на провал.

Същото се отнася за маркетинга и продажбите. Когато една организация не може редовно да ражда свежи концепции, изпълнени с вълнуващо съдържание, като публикации в блогове, статии, видеоклипове и други подобни, скоро ще започне да бъде игнорирана от интернет търсачките. Така ще загуби потенциални клиенти, а бизнес историята знае, че никой никога не може да разчита само на настоящите си потребители. 

Накрако, успехът в модерния свят зависи от бързото раждане на много оригинални идеи. Това е нещо, което не идва отвътре на повечето хора. За щастие, може да се научи и отработи чрез следния навик: асоциирайте привидно несвързани неща. Правете го често и преднамерено. 

Най-добрите идеи не се раждат от нищото на бяла страница. Ще ви дам за пример една от историческите личности, които мнозина днес смятат за креативен гений и изключително оригинален творец – Томас Едисон. Макьосникът на Мело Парк приживе бил известен с лошата слава на човек, който заемал вече готови концепции на други хора. Той обаче ги комбинирал по неочаквани начини и получавал собствена идея с революционен резултат. Така останал в историята. Знаете ли, че Едисон измислил електрическата крушка със стъклен буркан и жичка в него, наблюдавайки обикновени стъклени бутилки с напитки и алуминиеви капачки – нещо, което не много хора в света биха свързали с променящ планетата пробив в електричеството.

Разбира се, не всички можем да бъдем Едисон. И все пак, можем да възпитаме в себе си навика да подхождаме към дадена идея по този начин. Това ще се случи, като спрем да опитваме да измисляме нови начини, с които да взимаме малко от напълно оформени идеи на други хора. Вместо това можем да увеличим креативността си бързо, като се вслушваме в най-различни лидери на мнение, професионалисти и въобще, интересни хора. След това по-лесно ще разработваме нови концепции.

Как да започнем?

В моята компания, когато имам нужда да създам много страхотни идеи за кратък период от време за мен самия или за клиентите ни, първо се заемаме със следното: събирам всички всевъзможни „сурови“ материали, които нямат нищо общо с темата, в която опитвам да въведа нещо ново. Понякога материалите са основани на интересите на служителите ни, на хобитата им, дори на вътрешнофирмени шеги. Друг път са колекция от статии, отделяни във времето от списания или просто разнообразни листовки, които хората хвърлят на едно мкясто в офиса през седмицата. След това питам всеки член на екипа ни да изкаже връзките, които му хрумват между темата, която ме интересува и тези случайни материали. Удивително е, че като налагаш на хората да правят връзки между теми, каквито връзки досега не е имало, те започват да създават идеи, които иначе никога не биха помислили да предложат. 

Процесът при вас може да изглежда по същия начин. Най-великото творчество възниква в празното пространство между две привидно невъзможни да бъдат свързани концепции или факти. 

Съвет на Майкъл Шийн - създател и управляващ директор на Michael Schein Communications - компания за дигитален маркетинг в САЩ, в сп. Inc.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ