Кристин Лагард: Светът може да преживее отново 1930 г.

Кристин Лагард: Светът може да преживее отново 1930 г.

Светът ще се изправи пред икономически условия, които напомнят „ низходящата спирала“ на Голямата депресия от 1930 г., ако не се предприемат мерки за справяне с кризата в Еврозоната веднага. Предупреждението отправи шефът на МВФ Кристин Лагард по време на посещение в Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел. Тя посочи и още един сериозен риск в глобален мащаб - от нарастващата безработица сащо така, ако правителствата не действат заедно.

„Фондът има нужда от 500 млрд. евро повече, за да помогне за стабилизиране на страните, най-тежко засегнати от кризата“, заяви Лагард, цитирана от BBC. Тя добави, че германската икономика зависи от икономическото здраве на своите на другите страни от Еврозоната. След срещата с Меркел, Лагард заяви, че Еврозоната се нуждае от "по-голяма защитна стена", за да се предотврати разпространение на дълговата криза. Преговорите между Гърция и нейните кредитори бяха отложени в петък на фона на очакванията на гърците голяма част от дълговете им да бъдат опростени.

В интервю за BBC Лагард заявява, че сега е времето да се действа, за да се избегне депресията от 1930 г.

"От тази гледна точка, 2012 г. трябва да бъде година на изцеление. Но както Хипократ е казал отдавна:" Изцелението е въпрос на време, но понякога е и въпрос на възможности.", коментира тя. "И днес, тя трябва да бъде възможност за самите нас. В противен случай, ние лесно можем да се приближим към момента на 1930 г. Условията водят до низходяща спирала, която може да погълне целия свят", смята шефът на МВФ.

 "Аз оставам с надежда и вярвам, че можем да избегнем подобен сценарий и казвам това по една много проста причина: ние знаем какво трябва да се направи. Въпреки че икономическите перспективи остават дълбоко тревожни, има изход. Сега светът трябва да намери политическа воля, колективната воля, за да направи това, което знае, че трябва да се направи", казва в заключение Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ