Американски балет за България се завръща през юни

Американски балет за България се завръща през юни

Американски балет за България се завръща през юни

Прима-балерини, премиер-солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света - Ню Йорк Сити балет и Пасифик Нордуест балет, пристигат у нас в рамките на четвъртото издание на Американски балет за България.

Тази година цикълът представя Том Голд - знаково име в световната хореография и основател на танцовата компания Tom Gold Dance (Том Голд Денс), съобщават от Софийската опера. Звездите на Tom Gold Dance ще танцуват на сцената на операта по покана на Американски балет за България, издание IV. 

На 20, 21 и 22 юни ще се проведе четвъртото издание на Американски балет за България. В тези дати танцьорите ще изпълнят пет балетни постановки в столичната опера - „Аполон”, „Прелюдии от Гершуин”, „Кончертино”, „Джънк Дует” и „Ла Плаж”. 

Таньорите от Tom Gold Dance ще ги изпълнят заедно със специално участие на примите на Софийската опера. Звездите на спектаклите са Мария Коуроски, прима балерина и Савана Лоуъри, солист на Ню Йорк сити балет, Карла Корбс, прима балерина и Сет Орза, премиер-солист на Пасифик Нордуест балет, и примите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова.

Хореографът Том Голд е бивш солист на Ню Йорк Сити балет, изпълнител на главни роли в хореографии на Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт. Преди 15 години той основава собствената си танцова компания Tom Gold Dance, която ще гостува у нас.

Първият балет "Аполон" (Apollo) е на Джордж Баланчин по музика на Игор Стравински, поставен за първи път през 1928 г. за трупата на Сергей Дягилев. Година по-късно костюмите за него се шият от самата Коко Шанел. Историята на балета пресъздава мита за Аполон и трите музи, в чиито роли влизат примите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова, заедно с примата на Ню Йорк Сити балет Мария Коуроски и премиер-солиста от Пасифик Нордуест балет, Сет Орза.

Вторият балет "Прелюдии от Гершуин" (Gershwin Preludes) е по музика на Джордж Гершуин и хореография на Том Голд. Той ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. Със специалното участие на двама български музиканти (цигулка и пиано) от оркестъра на Софийската опера и балет.

Третият балет "Кончертино" (Concertino) е по музика Игор Стравински, хореография Джером Робинс. Съвременен балет, който използва неокласицистични експресивни техники.

Четвъртият балет "Джънк Дует" (Junk Duet) е по музика на Доналд Кнаак. Хореографията е дело на Туайла Тарп в характерния за нея стил. Тя смесва класически балет и свободни движения. Туайла Тарп е работила с имена като Милош Форман, Дейвид Бърн, Михаил Башников. Автор на 160 танцови произведения, Тарп е носител на награда "Тони", на две награди "Еми" и на общо повече от 200 отличия, включително Национален медал за изкуства в САЩ и награда "Джером Робинс", както и Награда за цялостно творчество от миналогодишното издание на филмовия фестивал "Трайбека".

Петият балет "Ла Плаж" (La Plage) е по хореография Том Голд и музика на Джон Зорн - авангарден мулти-инструменталист, саксофонист, въведен в Залата на славата от Лу Рийд. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ