Истинските лидери личат в трудни времена

Истинските лидери личат в трудни времена

Истинските лидери личат в трудни времена

От години се занимавам с три неща: изнасям лекции, обучавам мениджъри и пиша книги и статии. Непрекъснато пътувам. Само с една от авиокомпаниите, които използвам, съм изминал над 19 милиона километра. Може да се каже, че не си позволявам да скучая!

Един от въпросите, които ми задават най-често, е: „Откъде имаш толкова много енергия?” Това ме разсмива, тъй като ми става ясно, че човекът отсреща си мисли: „Ти си възрастен мъж. Как можеш да излезеш на сцената с такъв ентусиазъм след 18-часов полет?”

Каква е моята тайна?

Мога да я обобщя в едно изречение: „Няма бизнес като шоубизнеса!” Преди да изляза на сцената, си повтарям тези думи. Те ми дават енергия. Всеки ден, преди да отида на работа, си казвам, „Време е за шоу!”

И споделям тази тайна.

Споделям тази тайна с мениджърите, които обучавам. Понякога те се вайкат колко труден е животът им. И понякога наистина е труден. Понякога обаче просто хленчат и се оплакват, вместо да се фокусират върху това, да водят – в които случаи ги питам дали скоро са гледали пиеса на Бродуей. Обикновено отговарят с „да”. Тогава пък ги питам дали са виждали актьор да спре шоуто и да каже, „Боли ме кракът” или „Имам главоболие”. Разбира се, не са. Тогава им напомням, че печелят 100 пъти повече от бедното хлапе на сцената, и ако то може да излиза всяка вечер с нестихваща страст към работата си, значи и те могат. Време е за шоу!

Това е тайната на моята енергичност – не е особено сложна.

Първо вие!

Едно от най-важните неща, които един лидер може да направи, е да води чрез личен пример. Ако искате всички около вас да са отдадени и мотивирани, трябва първо вие да бъдете такива.

Двама от най-добрите водачи, които познавам, са Франсис Хаселбайн и Алън Мълали. Алън е бивш главен изпълнителен директор на Ford Motor Company и бе обявен от списание Fortune за третия най-велик лидер на 2014 г. Франсис Хаселбайн ръководеше младежката организация Girl Scouts. За нея Питър Дракър бе казал, че е най-великият водач, когото някога е срещал.

Не съм виждал нито един от двамата в състояние на отчаяние. Те винаги са демонстрирали страст към лидерството.

Бях до Алън малко след атентата на 11-и септември. Тогава той бе главен изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes. Беше ужасяващо и трудно време за компанията. Той каза нещо, което никога няма да забравя: „За това ми плащат. Всеки може да има страст и да служи за пример в хубави времена. Великите лидери обаче личат, когато пътят стане труден.”

Маршал Голдсмит, автор на бестселъра Triggers, за Linkedin.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ