Промяната започва от вас

 Промяната започва от вас

Промяната започва от вас

Преди около година с мен се свързаха Кристоф Цоолен и д-р Торстен Бреден от Берлин, които имат стартираща консултантска фирма, базирана на въздействащата идея, че:

„Преобразяването на бизнеса започва с преобразяването на лидерството.”

Лесно е да разтълкувате това твърдение погрешно. То не значи, че трябва да наемете нови лидери, а че лидерите трябва преди всичко да променят самите себе си, а след това да се стремят да променят компанията.

Това е дръзка идея. Но колкото повече мисля върху нея, толкова по-логична ми се вижда.

Представете си, че от 8 години сте главен изпълнителен директор на дадена компания. През повечето време екипът ви от водачи е запазил целостта си. Но натискът на конкуренцията вече диктува, че фирмата ви трябва да бъде, така да се каже, пъргава и отзивчива.

Стартирате инициатива за промяна. Погледната обективно, тази инициатива на практика задължава нископоставените ви служители да работят по различен начин.

Проектът е обречен на провал. Защо?

Заради вас.

Вие и мениджърите от екипа ви ще си останете същите. Ако вие, които заедно ръководите организацията, не се промените, и тя няма да се промени.

Освен Кристоф и Торстен, като че ли никой няма куража да каже на главния изпълнителен директор, че тя или той трябва да се подложи на лична трансформация.

Ето и още една истина – повечето от нас искат другите да се променят. Искаме да правим едно и също, но да получаваме по-добри резултати. Искаме „късметът” да ни се усмихне или пък тайно се надяваме, че човекът преди нас на опашката в магазина за кафе ще ни осигури:

А.) Нова работа

Б. )Нов клиент

В. )Повече финансиране

Г.) Истинска любов

Дори да не сте главният изпълнителен директор на компанията, в която работите, вие по нищо не се различавате от него. Резултатите ви няма да се променят, ако първо вие не се промените. А да чакате другите да се променят е безсмислено.

Брус Касаноф, писател-биограф, за LinkedIn.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ