10-те божи заповеди в лидерството

10-те божи заповеди в лидерството

Наскоро, група археолози се разровиха в древните корпоративни архиви и откриха две мистериозни плочи, на които били издълбани следните закони:

1. Ти винаги ще си оптимист.

Тъй като твоите служители търсят водачеството ти, не трябва да позволяваш тревогите ти да хвърлят черен облак върху тях, защото там се крие сигурният провал.

2. Ти ще посочиш верния път.

Ако си лидер, трябва да изградиш ясна визия у своите последователи за това, кога и накъде ги водиш. Ако се провалиш, организацията ти ще се загуби в пустошта.

3. Ти ще създадеш план за работа.

Въпреки че никой план не бива да бъде издълбаван върху плоча и че плановете трябва да бъдат коригирани, когато се променят обстоятелствата, ако не успееш да създадеш план, тогава наистина си се упътил към провал.

4. Ти ще осигуриш достатъчно ресурси.

Въпреки убеждението че вярата наистина може да повдига планини, тя трябва да е съпроводена от булдозери, камиони за отпадъци и платени работници, които знаят как да ги управляват.

5. Ти ще слушаш повече, отколкото ще говориш.

Лидерството не се състои в изнасянето на лекции и в даването на заповеди. Лидерството се състои в разбирането на чуждите желания  и впрягането на тези желания в услуга на общото благо.

6. Не провеждай събрания без дневен ред.

Преди всяко събрание, ти ще разпращаш съобщение, в което са написани темите, които ще бъдат дискутирани на това събрание, както и неговата продължителност. След това трябва да се придържаш към дневния ред, все едно продуктивността на целия ти екип зависи от това. Защото това наистина е така.

7. Не критикувай публично.

Въпреки че служителите и колегите ти са глупаци и калпазани, публичното унижение поражда ненавист. Ако твой последовател си заслужи порицание, повикай го в офиса си.

8. Не искай от служителите си нищо, което ти самият не би направил.

Когато види отпадък на пода, истински великият лидер би се навел, би го взел и изхвърлил в кофата за боклук.

9. Не се вземай на сериозно.

Ако винаги настояваш ти да имаш последната дума, прогресът на организацията ти ще секне. Ако не можеш да разпределяш отговорности на служителите си, нямаш работа да се преструваш на лидер.

10. Признавай на екипа си неговите заслуги.

Истинските лидери поемат отговорност, когато нещо се обърка, и не си приписват заслуги, когато пожънат успех. Наградата, която ти се полага, е лоялността и уважението на онези, които работят за теб и го правят с желание.

Източник: Inc.com

P.S. Разбира се, в действителност, няма никакви древни артефакти за корпоративната култура. Авторите от Inc.com просто използват интригуващата закачка в началото на текста, за да подчертаят, че най-успешните правила в умението да ръководиш са стари, колкото света. И в тях е събрана многовековна мъдрост.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ