3 доказателства, че сте истински лидер

3 доказателства, че сте истински лидер

3 доказателства, че сте истински лидер

Четенето на литература на тема „Лидерство“ често създава впечатлението, че всеки има потенциала да бъде добър водач.

Аз не смятам така. Всъщност виждам все по-малко истински лидери и все повече хора, които се намират в опозиция на лидерството: в най-добрия случай са сериозно заблудени относно уменията си, а в най-лошия – печално некомпетентни.

Донякъде причината за това е в липсата на адекватна и обективна самооценка при хората, които се стремят към лидерския пост. И така, с цел да повиша качеството на лидерството от новото поколение, ще ви посоча три прости инструмента за самооценка.

Можете да сте потенциален лидер ако:

Водите, когато е необходимо, а не постоянно.

Всички сме се сблъсквали с типа хора, които просто имат нужда да контролират всяка ситуация. Независимо дали става въпрос за генериране на нови идеи, служебен баскетболен мач или семейна екскурзия, те просто не могат да не хванат юздите и се вкопчват в тях, като че ли животът им зависи от това.

Имат мнение по всеки въпрос, обикновено са нетърпеливи и безцеремонни и до такава степен са свикнали околните да ги описват като родени водачи, че рано или късно – за своя и чужда вреда – започват да вярват.

Истината е, че те са на светлинни години от това, да бъдат истински лидери. Последните не си позволяват да мислят, че имат божественото право да поемат контрол всеки път, когато двама или повече души се съберат на едно място. Дори напротив. Великият водач преценява всяка ситуация и застава начело, когато позиция му, ситуацията или моментът го изисква.

И ако прочетете последния параграф със скритата вяра, че в повечето случаи вие сте правилният човек да поеме юздите, най-вероятно не сте никакъв лидер.

Виждате повече, отколкото правите.

Много изпълнителни директори бъркат лидерството със свръхактивността. Тези "тасманийски дяволи" вярват, че постоянното движение по някакъв начин води до лидерство. В резултат на това, колкото по-амбицирани са да заемат лидерския пост, толкова по-бясна става тяхната инерция.

Пренебрегвайки нас, простосмъртните, тасманийският дявол работи още по-усърдно, по-бързо и по-дълго от всички останали. Независимо дали е изправен пред проблем, който не може да бъде разрешен с груба сила, той е толкова нетърпелив, та пушек се вдига. Единственият му инструмент е викането – ако прецени, че не работите толкова усилено, колкото него или колкото той смята за необходимо, започва да повтаря изискванията си все по-шумно и пронизително.

Ако си мислите, че такъв безпардонен и глупав подход би попречил на вашия взискателен шеф да се издигне в една успешна компания, лъжете се. За жалост, много фирми - някои от които са сред 100-те най-големи - поощряват подобен род биене в гърдите.

Истинските лидери, разбира се, осъзнават колко е важно да се действа, но това не е единственото им оръжие. Всъщност дори не е основното им. Великите лидери виждат повече от всички останали – отговори, решения, тенденции, проблеми, възможности, заплахи. Знаят, че е жизненоважно да се действа, но знаят и че мисленето, разбирането, наблюдението и интерпретацията са също толкова ценни.

Променяте хората така, че те да постигат успехи.

Изпълнителен директор А постига целта си, но преуморява екипа си в процеса. Изпълнителен директор Б създава страхотен екип, но последният не постига поставената цел. Кой е по-добрият водач?

Това противопоставяне е грешно, но, за жалост, често срещано в света на бизнеса. Истинският лидер е изпълнителен директор В – някой, който развива екипа си така, че последният да се справи успешно.

Ако се вторачите в резултатите до такава степен, че да манипулирате и нагрубявате останалите, за да ги накарате да работят по-усърдно (знам, наричате го „мотивация“, но всъщност не е), то тогава не сте водач, а диктатор. Но да сте лидер не значи и да сте изтривалка (говорили сме за тази унищожителна нужда всички да ви харесват). Истинското лидерство се крие в това, да изградите силен, способен екип, ориентиран към постигането на резултати.

Лес МакКюен, президент и главен изпълнителен директор на Predictable Success, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ