Добрите лидери не говорят така

Добрите лидери не говорят така

Страхотните лидери разбират, че техните думи и действия имат голямо влияние върху мотивацията, производителността и общия успех на техния екип. Въпреки че е важно ръководителите да бъдат открити, честни и прозрачни, има определени неща, които те никога не трябва да казват на своите служители. Ето 12 фрази, които са забранени за лидерите:

„Аз съм шефът, прави каквото ти кажа“

Великите лидери не разчитат на властта, която идва от позицията им в йерархията, за да изпълняват задълженията си. Те разбират, че са толкова успешни, колкото е техният екип, както и че всеки негов член играе някаква роля за постигането на успех.

„Това не е мой проблем“

Добрите лидери стоят зад своите думи и действия и са готови да поемат отговорност, когато нещата се обърка, дори ако грешката не е тяхна. Те не прехвърлят вината върху другите и не сочат с пръст.

„Това не е възможно“

 Страхотните лидери вярват в способностите на своя екип и насърчават служителите да мислят креативно и да намират решения на проблемите. Те не отхвърлят идеи и не спъват креативността на другите, без да са проучили всички възможности.

„Не си достатъчно добър“

Великите лидери признават, че всеки има силни и слаби страни и се съсредоточават върху това да помагат на членовете на своя екип да растат и да се развиват. Те не омаловажават постиженията на своите служители, а се стараят да дават конструктивна обратна връзка и подкрепа.

„Това не е моя работа“

Добрите лидери дават личен примери са готови да запретнат ръкави и да се намесят, когато е необходимо. Те не бягат от работата и не делегират всичко на своя екип.

„Нямам време за теб“

Страхотните лидери дават приоритет на своя екип и отделят време за контакти със служителите, дори когато графикът им е натоварен. Те разбират, че инвестициите в хората са важен аспект от това да си ефективен лидер.

„Винаги сме го правили по този начин“

Великите лидери са отворени към нови идеи и начини за правене на нещата и са готови да се адаптират и променят, когато е необходимо.

„Това не е твоя работа“

 Добрите лидери признават, че членовете на техния екип са ценен ресурс и са готови да ги подкрепят при поемането на нови предизвикателства и отговорности.

„Не можеш да се справи с това“

Страхотните лидери вярват в способностите на своя екип и осигуряват на членовете му подкрепата и ресурсите, от които се нуждаят, за да успеят.

„Това е глупава идея“

Великите лидери насърчават откритата и честна комуникация и са готови да обмислят нови идеи, дори и да не са съгласни с тях.

„Нямам ти доверие“

 Това е фраза, която добрите лидери не могат да си позволят да кажат на свой служител. Доверието е основен компонент на всеки успешен екип и ефективните ръководители го осъзнават. Те разбират, че доверието се изгражда чрез честност, прозрачност и последователност, и работят за култивиране на доверие у своите служители.

Най-добрите лидери са наясно със силата на думите си и ги подбират внимателно, за да вдъхновят, мотивират и ръководят своя екип. Те избягват да казват неща, които биха могли да окажат отрицателно въздействие върху техните служители, и вместо това избират думи на насърчение и подкрепа.

..................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ