Когато на лидерa му липсва увереност

Когато на лидерa му липсва увереност

Когато на лидерa му липсва увереност

Увереността е едно от качествата, от които се нуждае абсолютно всеки лидер. За съжаление, то не е толкова лесно за придобиване и поддържане, колкото ни се иска. Нивото на увереност на всеки човек зависи основно от  две неща: начинът, по който самият той гледа собствените си умения, способности и познания,  и начинът, по който другите ги възприемат. Ако постоянно се сравнявате с другите и имате чувството, че изоставате от тях – не сте достатъчно умен, не сте достатъчно успешен, не сте достатъчно красив и тн., бързо може да се озовете в една спирала от негативни емоции и чувства, която да унищожи напълно вашето самочувствие. Ето няколко факта за увереността, които научих през годините:

Увереността не е еднопластова

Увереността покрива широк спектър от възприятия, нагласи, чувства и етикети, така че вие изобщо не си правите услуга, ако се самоопределяте като неуверени. Във всеки един момент от нашия живот ние сме напълно уверени в някои неща, и несигурни в други. Опознайте по-добре себе си и нещата, които влияят на вашето самочувствие всеки ден.

Външният вид заблуждава

Много хора, които изглеждат изключително уверени, всъщност не са по-убедени в собствените си възможности от останалите. Разликата е в това, че те много добре знаят, че може да направят грешка и да се изложат, но същевременно разбират, че това не е въпрос на живот и смърт. Иначе казано, външната им увереност произлиза от по-реалистичните им очаквания и виждания за живота.

Увереността се гради с практика

Преди да можете да кажете с увереност, че се успели в нещо, трябва да знаете какво означава да се провалите. Увереността произтича многократните проби и грешки, които ни учат да бъдем по-добри.

Хората ви възприемат по начина, по който самите вие се възприемате

Замислете се за вашите навици и действия, които издават истинските ви чувства и мисли на останалите. Дори и да смятате, че прикривате добре несигурността си, хората винаги усещат степента ви на увереност и базират очакванията си в съответствие с това. Истинската увереност трудно може да се фалшифицирана – тя е нещо, което трябва да чувствате.

Когато на един лидер му липсва увереност, последствията се усещат от целия екип. Неуверените лидери отлагат важни решения, не споделят ключови детайли за работата и не могат да мотивират служителите те си. В крайна сметка, как може да очаквате другите да вярват във вас, ако самите вие не го правите? Опознайте по-добре силните и слабите си страни и започнете да култивирате увереността си.

............................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ