Австралия ще прави огромен резерват в Коралово море

Австралия ще прави огромен резерват в Коралово море

Австралия ще прави огромен резерват в Коралово море

Австралийското правителство обяви намерения да създаде най-големия морски резерват в света в Коралово море, предава „Франс прес“.

Защитената зона ще покрива площ повече от един и половина пъти размера на Франция, уточни министърът на околната среда Тони Бърк

На тази територия ще бъдат наложени ограничения за риболов и забрана за проучване за нефт и газ. Предложението е предмет на 90-дневни консултации, но  Бърк заяви, че биоразнообразието в Коралово море е в сърцето на плана.

"Никоя друга част от територията на Австралия не събира толкова много неща заедно - девствени океани, великолепни коралови рифове, военна история", каза той. Морето край крайбрежието на Куинсланд в североизточна Австралия е дом на акули и риба тон, изолирани тропически рифове и дълбоки каньони във водата. То е и място за почивка на три кораба на военноморските сили на САЩ, потънали в битката в Коралово море през 1942 г.

 Проф. Тери Хюз, директор на проучвания на коралови рифове в университета "Джеймс Кук", нарече предложението "положителна стъпка", като заяви, че това "ще затвърди репутацията на Австралия като световен лидер в управлението на ресурсите на морската среда". "Предложението няма да окаже въздействие върху любителски риболов“, допълни той. В момента най-големият морски резерват в света заема 545 000 кв. км. площ, създаден от Великобритания около островите Чагос в Индийския океан. Ако резерватът в Коралово море бъде одобрен, той ще бъде с големина приблизително 989 842 кв. км.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ