Гръцки богаташи крият басейните си с брезенти

Гръцки богаташи крият басейните си с брезенти

Гръцки богаташи крият басейните си с брезенти

Заможните гърци в Атина масово покриват басейните си с брезенти, за да не ги видят властите. Богаташите се докараха дотам, след като данъчните служби в страната обявиха, че ще иползват сателитни снимки, за да открият собствениците на скъпи имения с басейни и да ги накарат след това да си платят данъците за тях. За басейн с размери между 25 и 60 кв. м. собствениците трябва да заплащат до 800 евро данъци годишно, освен ако не прехвърлят 11 600 евро в сметка на гръцка банка и ги използват за закупуването на определени стоки, пише гръцки сайт.

До момента, едва 300 домакинства в района на Атина са обявили, че имат басейн. Властите обаче разполагат с информация, че бройката всъщност достига 17 хил. Собствениците на басейните в момента ги покриват с брезенти в цветове, наподобяващи тревата или бетон, за да избегнат „засичането" им от въздуха, предава „Франс прес”.

Суровите мерки срещу заможните гърци са часто от антикризисния план на правителството. Борбата с укриването на данъци в страната, където стойността на сивата икономика се равнява на една трета от БВП, е един от начините, чрез които правителството се надява да увеличи приходите в бюджета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ