Откриха неизвестно писмо на Бетовен

Откриха неизвестно писмо на Бетовен

Откриха неизвестно писмо на Бетовен

Оригинално писмо, написано от композитора Лудвиг ван Бетовен, беше открито в Германия след като бе оставено в завещание. Ръкописът е дълъг 6 страници, съобщи BBC. В него композиторът се оплаква, че е болен и че не му стигат парите.

Писмото е написано през 1823 г. и е с историческа стойност. Оценява се на над 100 хил. евро. Експерти досега знаеха за съществуването му, но местонахождението му не беше известно. Информацията в него не е нова, но всичко, което в оригиналната си форма има общо с живота на Бетовен, е високо ценено. Сега специалистите ще могат да направят наблюдение на ръкописа на композитора, който винаги е бил трудно четим, защото бащата на Бетовен го отписва от училище, за да може детето да се концентрира върху музиката.

От съдържанието на текста личи, че писмото е написано спонтанно. Мислите на автора се менят. Някои изречения са задраскани. „Малката ми заплата и болестта ми изискват усилия да печеля повече“, оплаква се Бетовен, като под здравословен проблем визира глухотата си. Текстът е обръщение към флейтиста и композитор Франц Антоан Стокхаузен.

Писмото е изложено в института „Брамс“ в германския град Любек.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ