Уникални стенописи с възкресението на Лазар откриха в Пловдив

Уникални стенописи с възкресението на Лазар откриха в Пловдив

Уникални стенописи с възкресението на Лазар откриха в Пловдив

Археолози откриха уникални стенописи, изобразяващи възкресението на Лазар в случайно намерена семейна гробница при изкопни работи на електроразпределителното дружество EVN България , съобщи "Дарик".  Рисунката, на която е изобразена прочутата библейска сцена е по стените на гроба, разясни ръководителят на обекта Мая Мартинова.

При рисуването са използвани много добре запазени бои в 5 цвята – бяло, черно, червено, охра и зелено. Гробницата е част от Южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. Размерът й е 2 на 1 метра и е ориентирана изток-запад. Дълбочината е почти метър и половина. Вътрешните стени са измазани.

На късите страни на гроба има изобразен и кантарос (съд за смесване на вино и вода) с два пауна около него. Това символизира извора на живота, обясняват специалисти. Освен библейската сцена са открити и три скелета, един, от които със сигурност е на мъж. Може да се спори за броя на скелетите, тъй като гробницата е многократно ограбвана през Античността. Костите не са анатомично разположени и вероятно скелетите са повече, обясни археолог Мартинова. Със сигурност костите са на заможни хора, защото в миналото само богатите са можели да си позволят такава гробница.

Най-близкият подобен аналог на библейска сцена се намира в катакомбите на Рим. „Спокойно можем да наречем тази находка „Голямото археологическо откритие на 2012 г. в България", заяви Мая Мартинова.

Освен гробницата с ценния стенопис в същия район са намерени още градежи от ранния римски град с бедни погребения от III век. Кметът на Пловдив Иван Тотев, заяви, че останките ще бъдат изложени в галерия Баня „Старинна“, която ще се превърне в музей.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите